Osuđen u Hrvatskoj

Sarajevski sud oslobodio Miroslava Kutlu!

\'crna...zgb...24.03.2004. opcinski sud,sudjenje m.kutli i m.marcinku za pronevjeru-miroslav kutle  snimio:boris scitar\'
Boris Šćitar/Pixsell
05.04.2013.
u 18:40

Kantonalni sud u Sarajevu praktički je oslobodio Miroslava Kutlu jer je odbio molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenje inozemne sudske prakse u Kutlinu slučaju.

Kantonalni sud u Sarajevu praktički je oslobodio Miroslava Kutlu jer je odbio molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenje inozemne sudske prakse u Kutlinu slučaju, doznaje agencija Anadolija, piše Klix.

Osobe bliske Kutli kazale su da je on sada "slobodan građanin BiH". Ostvarile su se i prijašnje najave njegova odvjetnika Damira Alagića da "Kutle neće odgovarati".

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu iz 2009. godine, Kutle je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Sarajevski sud naveo je da prema sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između dvije države za izvršenje kazne "djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda mora biti kazneno djelo prema obje države". No, sud je zaključio kako u ovom slučaju nije riječ o "istim zakonskim opisima navedenih kaznenih djela u Kaznenom zakonu RH i Krivičnom zakonu FBiH".

Također smatraju i da Kutle ne mora u zatvor zato što djela za koje je Kutle osuđen nisu bila kaznena djela po "krivičnom zakonu socijalističke Republike BiH" koji je bio na snazi u vremenu "poduzimanja radnji od strane osuđenog". Smatraju i da se u Kutlinu slučaju mora primijeniti i Zakon o amnestiji koji predviđa oslobađanje od "kaznenog gonjenja" ili potpuno oslobađanje osoba koje su od 1. siječnja 1991. do 22. prosinca 1995. godine učinile bilo koje "krivično djelo" osim nekih, kao što su zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

"Nisu se stekli zakonski uvjeti za preuzimanje izvršenja inozemne sudske presude koju je podnijelo Ministarstvo pravosuđa RH", zaključio je Kantonalni sud u Sarajevu.

>>Tajkuni u dugovima – propadaju im carstva, ali sebe su zbrinuli

>>'Nemam neraščišćenih odnosa s Kutlom, on nije među vlasnicima'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije