Dižu ustavnu tužbu?

Sastalo se 25 čelnika gradova i općina: I HDZ-ovci ustaju protiv Vladine uredbe o vodovodima

režije, račun za vodu, troškovi
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
26.02.2022.
u 08:07

Predstavnci gradova i općina razmišljaju o ustavnoj tužbi.

U Jastrebarskom su se jučer sastali predstavnici čak 25 gradova i općina iz cijele Hrvatske, nezadovoljnih vladinom uredbom koja predviđa drastično rezanje broja vodoopskrbnih poduzeća, kako bi razmotrili podizanje skupne ustavne tužbe protiv ove uredbe.

O nezadovoljstvu lokalnih čelnika ovom uredbom već smo pisali, kao i o činjenici da se bi se oko ovog pitanja mogla okupiti i nova politička platforma, i to oko gradonačelnika Svete Nedelje Daria Zurovca i šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Sastanak koji je jučer sazvao Zvonimir Novosel, SDP-ov gradonačelnik Jastrebarskog, naravno, nema veze s tom incijativom, a njegova posebnost je što se prvi puta u skupini koja se buni protiv vladine uredbe pojavio i jedan HDZ-ov grad – Krapina.

Protiv pripajanja

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović ujedno je i šef krapinsko-zagorske organizacije HDZ-a, to znači da, uz pobunu nezavisnih i gradonačelnika iz drugih stranaka, Vlada mora računati i na nezadovoljstvo u vlastitim redovima.

- Ova tema nema apsolutno nikakve veze sa stranačkom politikom. Ja sam član HDZ-a, ali i gradonačelnik Krapine - komentirao nam je Gregurović, ističući kako je protiv ideje spajanja uslužnih područja koja je sada na stolu govorio i 2013., kada je s tim krenula vlada Zorana Milanovića, ali i 2019. godine, kada je u javnoj raspravi bio zakon na temelju kojega je donesena sporna uredba. Stoga je, kaže, spreman u ime svog grada poduzeti sve zakonske korake kako bi osporio pripajanje Zagorskom vodovodu krapinskog opskrbljivača, za koji je uvjeren da može samostalno opstati i kvalitetno vodom opskrbljivati građane Krapine i okolnih općina.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Protiv zakona i uredbe koje smatra nepoštenima i protuustavnima jučer je na sastanku u Jaski govorio i Mario Ćaćić, gradonačelnik Knina, koji je već zatražio ocjenu ustavnosti spornih akata. Iako ne spore da je sadašnji broj komunalnih poduzeća koja se bave vodoopskrbom prevelik i da je nužno okrupnjavanje, ovi gradonačelnici i načelnici općina smatraju da je nova uredba nepravedna, nelogična i kontraproduktivna te da bi mogla rezultirati problemima u vodoopskrbi i skupljom vodom za građane.

”Odlučili smo da ćemo u svrhu zaštite ustavom zajamčenih prava pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti spornih odredaba Zakona o vodnim uslugama s Ustavom te predložiti da se osporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište. Voda je interes građana, a ne politike - ističe gradonačelnik Jastrebarskog Novosel. Jaskanski gradonačelnik pritom je prozvao i Udrugu gradova RH, koja je bila uključena u izradu sporne uredbe, da se uključi i “zaštiti građane koji će donošenjem ove Uredbe biti direktno oštećeni”.

Politički obojena uredba

Uz predstavnike ovih gradova, jučerašnjem su sastanku, što fizički što putem Zooma, nazočili i gradonačelnici, načelnici ili predstavnici gradova Ivanca, Ogulina, Korčule, Starog Grada, Križevaca, Krapine, Slatine, Knina, Pregrade, Cresa, Komiže, Svete Nedelje, Samobora, Opatije i Kastva te općina Smokvice, Vela Luke, Novigrada Podravskog, Jelse, Žumberka, Sućuraja, Klinča Sela, Stupnika i Matulja. A svi oni poručuju kako žele voditi konstruktivnu, opravdanu i utemeljenu borbu za prava svojih građana koja su narušena donošenjem politički obojene Uredbe o uslužnim područjima.

Video - I cijene kave lete u nebo: Pripremite se na poskupljenja omiljenog napitka do travnja

Komentara 4

Avatar Svračak
Svračak
08:22 26.02.2022.

To je samo dokaz da se kod nas zakoni donose samo da se donesu i ispuni neka forma. Nitko se ne udubi u to što donošenje zakona stvarno znači za ljude.

DU
Deleted user
10:49 26.02.2022.

Treba na ulice kao Irci i Kanađani pa ukinuti plaćanje vode.Voda je NAŠE zajedničko bogatstvo a ne sredstvo za izrabljivanje.

ND
Necijepljeni degenerik
11:50 26.02.2022.

15 godina znam gradonačelnika Krapine i mogu mirne duše reći da se radi o notornom nesposobnjakoviću i laktarošu. On se protivi pripajanju Zagorskom vodovodu, koji je odavno pokrenuo veliki broj projekata, dok su svi njegovi projekti odavno propali i nije se zakopao ni metar cijevi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije