Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI PARLAMENT

Savezno vijeće oglušilo se na ministrov apel i blokiralo uvođenje 'ulaznih testova' za trgovine

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.03.2021.
u 23:30

"Potrebna nam je hitna kočnica za zaustavljanje broja novozaraženih“, poručio je ministar

Uzalud je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober u utorak navečer više puta apelirao na Savezno vijeće austrijskog Parlamenta da se izdigne iznad političkog taktiziranja i prihvati predložene Novele Zakona o COVID-19 mjerama te Zakona o zaštiti o epidemije, to se ipak nije dogodilo. Naime Gornji dom se je jednostavno oglušio na dramatičan ministrov apel i jednostavno „blokiralo“ sve predložene promjene, koje su hitno trebale biti donesene zbog izuzetno alarmantne situacije s brojem novozaraženih i prepunim jedinicama intenzivne njege u Austriji, koje su sve bliže granicama svojih kapaciteta.

U sklopu predloženih promjena Zakona koje su prošle u Nacionalnom vijeću većinom glasova parlamentaraca vladajuće koalicije, od Saveznog se je vijeća očekivalo da to isto učini, jer hitno je trebalo uvesti „ulazne testove“ za sve trgovine osim prehrambenih u tri britanskim sojem koronavirusa „najzaraženije“ austrijske pokrajine, Beč, Donju Austriju i Gradišće. I to nakon uskršnjeg lockdowna, kojeg je Grad Beč produžio do 11. travnja, čemu se još uvijek opiru Donja Austrija i Gradišće, te dalje inzistiraju na „zaključavanju“ samo do 6. travnja. 

Nakon što je večeras Savezno vijeće „blokiralo“ noveliranje Zakona, navedena provedba moguća je tek nakon dva mjeseca, i to automatski. Ali puno prekasno, kako je upozorio Anschober, jer je situacija u intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama „sve dramatičnija“.

„Potrebna nam je hitna kočnica za zaustavljanje broja novozaraženih“, poručio je ministar. Upozorio je da je situacija s pandemijom preozbiljna za „politička taktiziranja“.

A upravo se je to dogodilo u utorak navečer na sjednici Saveznog vijeća. Oporbeni socijaldemokrati (SPÖ) i krajnje desni „slobodnjaci“ (FPÖ) glasali su protiv prijedloga vladajuće koalicije „narodnjaka“ (ÖVP) i Zelenih. A vladajućoj koalicije je nedostajalo samo tri glasa da prijedlozi prođu. Nažalost dva „narodnjaka“ i jedan zastupnik Zelenih u Saveznom vijeću upravo su danas bili zbog bolesti odsutni. Tako je glasovanje u Gornjem domu austrijskog parlamenta završilo rezultatom 27 : 29, što znači da će promjene stupiti na snagu, automatski za osam tjedana. A do tada tko živ, tko mrtav!

Komentara 2

EP
Epil
23:36 30.03.2021.

Do tada, tko živ tko mrtav?? Ma je, uz stopu smrtnosti od 0.02%, cijela Austrija će potpuno izumrijeti.....za 2 milijuna godina!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije