'NAŠA HRVATSKA'

Sabor im zabranio potpisivanje koalicije: Savezu HSS-a i Socijaldemokrata priključuje se još jedna stranka

Zagreb: Vidović i Beljak potpisali Povelju o političkoj suradnji HSS-a i stranke Socijaldemokrata
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
16.10.2023.
u 17:46

Cilj im nije uloviti samo što više mandata već znati i što točno napraviti kada se dođe u poziciju vlasti a na pitanje s kime bi sve nakon izbora uopće ulazili u vladajuću koaliciju Vidović ističe kako su to stranke od centra na lijevo, i Možemo i SDP dok HDZ ne dolazi u obzir

Nakon HSS-a Socijaldemokratima, stranci nastaloj raskolom SDP-a, sutra će se u savezu "Naša Hrvatska" koji okupljaju na ljevici priključiti i Hrvatski laburisti - Stranka rada. Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović kaže kako je riječ o značajnom proširenju jer Laburisti, iako nisu parlamentarna stranka, jesu ostavili traga na hrvatskoj političkoj sceni, a imaju, kaže, i članstvo i infrastrukturu na terenu. Novo okupljanje, kaže Vidović, koje je prvo koje se događa na ljevici ne treba promatrati isključivo kao predizborni savez. Cilj im nije uloviti samo što više mandata već znati i što točno napraviti kada se dođe u poziciju vlasti a na pitanje s kime bi sve nakon izbora uopće ulazili u vladajuću koaliciju Vidović ističe kako su to stranke od centra na lijevo, i Možemo i SDP dok HDZ ne dolazi u obzir.

Zanimljivo je kako će se proširenje novog predizbornog saveza Naša Hrvatska održati ispred zgrade Sabora iako su Socijaldemokrati tražili za to dvoranu u zgradi parlamenta. Međutim, kako kaže Vidović, Ured za medije parlamenta nije im to dozvolio uz objašnjenje kako takva aktivnost spada u predizbornu kampanju kojoj u Saboru nije mjesto. A što je zanimljivo tumačenje obzirom da je prije samo nekoliko dana Ustavni sud usvojio ustavnu tužbu SDP-a i utvrdio da Državno izborno povjerenstvo nije smjelo kazniti SDP s 86 tisuća kuna zbog "laptop kampanje" koju je 2019. godine vodio njihov tadašnji zastupnik Gordan Maras.

Okupljanje manjih stranaka od centra na lijevo ne iznenađuje i potpuno je očekivano obzirom da niti jedna od tih stranaka samostalno, što pokazuju i sva istraživanjima, ne prelazi izborni prag, a najjača oporbena stranka paralelno ne želi i na svojim listama jer su se odlučili na samostalan izlazak na izbore nakon što su dobili odbijenicu od Možemo. To se prije svega odnosi na HSS čiji je predsjednik Krešo Beljak nadao ponovnoj koaliciji sa SDP-om, ali koji je isto tako na kraju shvatio da do iste neće doći te se okrenuo Socijaldemokratima.

Nije isključeno da bi se, upravo iz razloga što će SDP na iduće izbore samostalno novom savezu Socijaldemokrata, HSS-a i Laburista uskoro mogla priključiti još koja politička stranka s centra ili od centra na lijevo, uvide li da bi samo tako mogli biti u poziciji ostvariti izborni rezultat. Socijaldemokrati se nadaju da će u svoju koaliciju koju slažu i za parlamentarne, ali i za EU izbore, pridobiti i IDS koji je, za sada, dogovorio savez samo sa PGS-om, a što bi im moglo biti nedovoljno za zadržavanje, primjerice, mandata u EU parlamentu.

POVEZANI ČLANCI:

Špekuliralo se kako će se Socijaldemokratima pred izbore priključiti i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina što bi bio veliki udarac za SDP. No pitanje je hoće li se Komadina doista odlučiti na taj korak, pogotovo sada kada mu vodstvo SDP-a nudi vrlo visoko mjesto na listi za parlament u osmoj izbornoj jedinici.

>> VIDEO Pokloni padaju u Saboru: Bulj darovao Hrvoj-Šipek majicu, ona mu zauzvrat stavila značku


 

Komentara 2

MM
Mirko_Motika
18:31 16.10.2023.

laburisti hahahaha. oni još postoje?

Avatar horuk
horuk
19:56 16.10.2023.

Most će svakako biti tu negdje. Gdje je ljevica tu je obavezno Most na usluzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije