Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SEMINARU ROSE-ROTH

Schmidt: 'Ne mogu praviti kompromise kad je u pitanju Daytonski sporazum'

Bosnia's international High Representative Christian Schmidt during the interview for Reuters in Sarajevo
Foto: Antonio Bronic/REUTERS
1/3
15.11.2023.
u 14:27

Kazao je kako se poštivanje Daytona i reforme ni na koji način ne isključuju, jer obje komponente imaju za cilj punu integraciju BiH u EU

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt izjavio je u srijedu kako neće praviti nikakve kompromise kada je riječ o poštivanju Daytonskog sporazuma upozoravajući istodobno kako su napadi na njegove temelje koji dolaze iz Republike Srpske sve žešći. Schmidt je ovo kazao kao jedan od sudionika na Rose-Roth seminaru, kojega je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština NATO-a i koji je posvećen stanju sigurnosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

Seminar su bojkotirali svi dužnosnici iz Republike Srpske i to upravo zbog Schmidta, čiji mandat osporavaju uz tvrdnje kako on nije legalno izabran za visokog predstavnika jer imenovanje koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije formalno potvrdilo Vijeće sigurnosti UN.

Vlasti RS za takvo stajalište imaju samo potporu Rusije, dok sve druge države-članice PIC-a daju punu potporu Schmidtu i njegovu mandatu, uključujući ovlasti da nameće zakone i smjenjuje izabrane dužnosnike.

Visoki je predstavnik u srijedu istaknuo kako svojom temeljnom zadaćom smatra obranu Daytonskog sporazuma odnosno ustavnog poretka u BiH, koji su pod učestalim napadima iz RS. "Ne mogu praviti kompromise kad je u pitanju Daytonski sporazum jer je to moj mandat koji shvaćam vrlo ozbiljno", izjavio je Schmidt.

Upozorio je i kako zbog nepotrebnih političkih blokada trpe reforme koje su preduvjet napretka BiH na putu europskih integracija, a posebice jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije. Kazao je kako se poštivanje Daytona i reforme ni na koji način ne isključuju, jer obje komponente imaju za cilj punu integraciju BiH u EU.

VIDEO Mlinarić najavio živi lanac: 'Pupovac neće baciti vijenac u Dunav ove godine'

Komentara 4

IK
Ikarus
20:53 15.11.2023.

Tkz republika srpska nije trebala postojati Ameri su zeznuli stvar hrvatska vojska je to trebala rješit sad je gotovo faktor nestabilnosti je opet aktivan

KL
Klipan
15:54 15.11.2023.

Kad vec nama 1995 nisu dali Amerikanci da udjemo u B.Luku i ukinemo rs, ukini je ti Schmidt dekretom, a bude li otpora, HVO i Armija Federacije ionako drze rs u 90% okruzenju, onih 10% je kod Brckog, a i taj dio nije rs, vec nicija zemlja, pa da vidimo kako se bude rs obranila.

DJ
DjuroPucar
06:14 16.11.2023.

Ko je Schmidta birao da on pravi neke kompromise? Sta on tamo glumata? Njegove funkcije nema u Dejtonskom sporazumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije