Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJEN SVESRPSKI SABOR

Schmidt reagirao na novu provokaciju Dodika: Spreman sam djelovati prekrši li se Dayton

Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
03.07.2024.
u 14:35

Iz vladajuće koalicije u RS najavili su kako nakon usvajanja deklaracija tzv. svesrpskog sabora u entitetskom parlamentu sada planiraju usklađivati svu svoju politiku i razvojne planove s Beogradom

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt upozorio je vlasti u Republici Srpskoj kako neće dopustiti nikakvo kršenje Daytonskog sporazuma te će koristiti svoje ovlasti i reagirati na usvajanje bilo kakvih odluka koje ugrožavaju suverenitet BiH. Schmidt je ovo upozorenje iznio u pismu kojega je uputio na adresu predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića zbog odluke da to tijelo razmatra i usvoji deklaraciju tzv. svesrpskog sabora iz lipnja u kojoj su najviši dužnosnici Srbije i RS, uz potporu Srpske pravoslavne crkve (SPC), najavili još uže povezivanje te države i ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Parlament RS tu je deklaraciju i usvojio, a Schmidt je u pismu Stevandiću, čiji je sadržaj u srijedu objavilo sarajevsko "Oslobođenje", upozorio kako je to čin koji dovodi u pitanje obveze i odgovornosti RS prema Daytonskom sporazumu. Napisao je kako entitet RS ne pripada samo Srbima nego svim konstitutivnim narodima, kao i to da entitet, primjerice, ne može svojim "danom državnosti" proglasiti onaj kojega obilježava Srbija.

Istaknuo je kako entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države i postoje isključivo na temelju ustava BiH i nemaju nikakav posebni suverenitet. Stoga je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ranije pozivao vladajuću koaliciju u RS koju kontrolira Milorad Dodik da prekine svako djelovanje kojim podrivaju državu, njena tijela vlasti i njen multietnički karakter. 

"Želio biti jasan kako je sastavni dio mog mandata suprotstaviti se svakoj prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu države kao i svakom pokušaju podrivanja ustavnog i pravnog poretka BiH i njenog institucionalnog okvira, stabilnosti i funkcionalnosti. Stoga, u slučaju zakonodavnih akata koji proistječu iz ove deklaracije, neću oklijevati o tome izvijestiti Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i poduzeti odgovarajuće i odlučne mjere u skladu s mojim mandatom", napisao je Schmidt. Iz vladajuće koalicije u RS najavili su kako nakon usvajanja deklaracija tzv. svesrpskog sabora u entitetskom parlamentu sada planiraju usklađivati svu svoju politiku i razvojne planove s Beogradom.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Staklena stijena popustila i pala na strance: Najstariji ozlijeđeni ima tek 20 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije