reakcija na odluku

SDP nije poslao Ivana Jakovčića u Bruxelles pa on izlazi iz politike?

'22.01.2012., Porec - Istarski zupan Ivan Jakovcic izasao je na referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
25.03.2012.
u 11:40

Polako izlazim iz politike, još ću razmisliti želim li i dalje voditi stranku i mislim da ću se vratiti u poslovni svijet, najavljuje župan Ivan Jakovčić

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić više se neće kandidirati za župana Istarske županije, a još će razmisliti želi li i dalje voditi stranku, otkrio je u intervjuu u Novom listu. Na čelu IDS-a Jakovčić je od 1991. godine, a sada odrađuje treći mandat župana.

– Polako izlazim iz politike i mislim da ću se vratiti u poslovni svijet – najavio je Jakovčić, a motiv mu je vjerojatno što nije uspio dalje razvijati svoju političku karijeru i nije dobio šansu da u kvoti SDP-a postane promatrač u Europskom parlamentu. Naglasio je da IDS ima niz sposobnih ljudi koji su spremni preuzeti stranku, od pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, preko zastupnika Damira Kajina, do rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze ili labinskog Tulia Demetlike. Do Jakovčića, koji je najavio lojalnost SDP-u do kraja mandata, kao i suradnju s glavnom koalicijskom strankom na svim razinama vlasti, u subotu nismo mogli doći, ali Damir Kajin slaže se sa šefom.

Istra nije leno IDS-a

Na lokalnim izborima će, kaže Kajin, u nekim dijelovima ići u koaliciji sa SDP-om, a negdje će IDS nastupati samostalno. Ne boje se da će i idući župan biti iz njihove stranke, a o osobi koju će profilirati do lokalnih izbora iduće godine još će raspraviti.

– Istra nije leno IDS-a, no tko želi pobijediti morat će slijediti vrijednosti IDS-a. A građani će izabrati original, a ne kopiju. SDP i IDS nisu antipodi, bliski smo, ali u nekim stvarima imamo dijametralno suprotne stavove. Primjerice, oni su protiv projekta Brijuni rivijera, a nama se ne sviđa porezna politika i želimo potpunu decentralizaciju. Jakovčića ćete još dugo gledati, slušati i trpjeti – poručio je Kajin koji nema ambicije kandidirati se za šefa stranke. Kako kaže, u IDS-u povlačenje odluke Zorana Milanovića da Ivana Jakovčića pošalje u Europski parlament u kvoti SDP-a drže porukom koju im je poslao SDP, a Jakovčićev intervju je odgovor na to i poruka da ne želi trgovati.

Odličan za EU parlament

– Činjenica je da IDS nema nikoga u Europskom parlamentu. Jakovčić bi to odlično odradio, što ne znači da i izabrani to neće učiniti jednako dobro. Uz materinje jezike, hrvatski i talijanski, Jakovčić govori još njemački, francuski i engleski – kaže Kajin.

Komentara 20

TJ
To je nama naša borba dala
12:00 25.03.2012.

Kako Jakovčiću ili bilo kojem Hrvatu iz Istre talijanski može biti maternji jezik?

FR
fran108
12:03 25.03.2012.

jakovčiću ma ne sekiraj se , pa ni ovih 12\" veličanstvenih\" neće stići do parlamenta eu jer će se isti raspasti do 2013 kao kula od karata.

OB
-obrisani-
11:57 25.03.2012.

da je znao ruski sdp-e bi ga izabrao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije