SDSS na izbore pod sloganom 'Glas više - korak dalje'

izb_sdss.jpg
Foto: Marko Prpić
28.10.2007.
u 15:52

ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) izaći će na izbore pod sloganom "Glas više - korak dalje" sa stranačkom listom u IX. izbornoj jedinici, te s trojicom kandidata na listi srpske nacionalne manjine, odlučeno je danas na redovnoj skupštine te stranke u Zagrebu.

Nositelj liste u IX. izbornoj jedinici bit će potpredsjednik stranke Milorad Pupovac, a prvi kandidat na listi je Mirko Rašković. Stanimirović i Pupovac te član Predsjedništva Ratko Gajica su na manjinskoj listi te stranke.

Stanimirović je u govoru istaknuo da će SDSS nakon izbora poduprijeti Vladu koja će "imati političkog sluha za još brojne i otvorene probleme srpske zajednice" i koja će SDSS-u ponuditi da sudjeluje u njoj. SDSS želi osvojiti tri zastupnička mandata na manjinskoj listi i makar jedan mandat u IX. izbornoj jedinici, rekao je.

Za sporazumni odnos s HDZ-om u protekle četiri godine rekao je da je učinjeno mnogo iako, ustvrdio je, hrvatska Vlada nije ispunila sve preuzete obveze i nije poštovala utvrđene rokove.

Istaknuo je da će im prioritet u idućem razdoblju, osim povratka izbjeglica te obnovu kuća i stanova, biti razvoj i zapošljavanje. Ustvrdio je kako sadašnje stanje kad je riječ o zapošljavanju Srba upućuje na jasnu diskriminaciju, osobito u javnim službama.

Pupovac je kazao da je još oko sto tisuća srpskih izbjeglica u Srbiji i BiH te istaknuo da će SDSS idući saborski mandat posvetiti socijalnim i razvojnim programima u mnogim županijama koje su znatno ispod hrvatskih standarda. Istaknuo je da SDSS želi sudjelovati u novoj Vladi jer je nužno da sudjeluje u donošenju odluka ne samo u ime Srba, nego i svih građana Hrvatske.

Ne želeći reći koje bi mjesto u budućoj Vladi SDSS želio imati, na novinarsko pitanje je odgovorio kako SDSS želi da Hrvatska ima dobru i učinkovitu Vladu koja će biti okrenuta reformama i gospodarskom zamahu te europskom uređenju Hrvatske.

"Željeli bismo biti dio te Vlade zato što u posljednje četiri godine nije bilo prilike da mnoge stvari riješimo jer nismo participirali u Vladi", rekao je Pupovac.

Nije želio odgovoriti na pitanje tko im je poželjniji partner - HDZ ili SDP. Poduprijet će one koji dobiju najviše mandata, ali i one koji oko sebe okupe političke stranke koje će moći sastaviti dobru i učinkovitu Vladu.

Nazočne na skupštini SDSS-a pozdravili su u ime HDZ-a ministrica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, Želimir Janjić iz HSLS-a, Nevia Poropat iz IDS-a, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Borko Ilić, predstavnici SDSS-a iz Banje Luke, voditelj OESS-ove misije u RH Jorge Fuentes i veleposlanik Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin.

U pozdravnim govorima predstavnici HDZ-a i SDP-a izjavili su da su otvoreni za suradnju sa SDSS-om. Ministrica Grabar-Kitarović je rekla da će HDZ nakon izbora razgovarati sa sadašnjim koalicijskim partnerima, među kojima je i SDSS, a Zoran Milanović da su u mogućoj Vladi SDP-a otvorena vrata i SDSS-u.

Na novinarsko pitanje o mogućoj suradnji SDP-a i HSS-a mimo HSLS-a Zoran Milanović je odgovorio kako nema nikakve suradnje nikome iza leđa.

Iako je Vojislav Stanimirović na početku skupštine stao u stavu mirno očekujući intoniranje himne, to se nije dogodilo, a on je na to rekao kako je vjerojatno riječ o tehničkom problemu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije