Izbori

Sedmi prijevremeni izbori u četiri godine: Vodi stranka desnog centra, slijede pregovori o koaliciji

Foto: REUTERS
1/3
28.10.2024.
u 09:18

Na bugarskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, po preliminarnim rezultatima, pobijedila je stranka desnog centra

Bugarska stranka desnog centra GERB pobijedila je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju preliminarni rezultati, ali će morati tražiti koalicijskog partnera da bi formirala vladu. Prema preliminarnim rezultatima državnoga izbornog povjerenstva i na temelju djelomičnog prebrojavanja glasova, GERB je osvojio 26,08 posto glasovaReformistička stranka Nastavljamo s promjenama (PP) druga je s 14,76 posto, objavljeno je u ponedjeljak na internetskim stranicama povjerenstva nakon prebrojavanja više od 82 posto glasova, dok je ultranacionalistička stranka Preporod treća s 13,8 posto.

Održavanje nedjeljnih izbora, sedmih u četiri godine, potaknuto je neuspjelim dogovorom bugarskih političkih stranaka u pogledu formiranja koalicijske vlade, nakon neuspjelih izbora 9. lipnja. Čelnik GERB-a Bojko Borisov u ponedjeljak ujutro zahvalio je biračima na potpori, kazavši da će njegova stranka formirati novu vladu. "Surađivat ćemo sa svima osim s Preporodom", rekao je.

VEZANI ČLANCI:

Od 2020. vlade su u Bugarskoj bile kratkog vijeka. Brojni prosvjedi organizirani protiv korupcije pridonijeli su okončanju koalicije koju je predvodila stranka GERB. Bugarskoj je potrebno razdoblje stabilne vlade koja dobro funkcionira da bi ubrzala dotok sredstava Europske unije u svoju lošu infrastrukturu i potaknula je da uvede euro.

Planovi o pridruženju eurozoni već su dvaput odgađani zbog inflacije. Pristupanje je trenutačno zakazano za 25. siječnja 2025. No brojni se birači boje daljnje neizvjesnosti. - Čak i ako uspiju formirati vladu, ne dajem joj velike šanse za uspješan i zdrav život u sljedeće četiri godine", rekao je Reutersu Stojan Danin, 37-godišnjak iz Sofije.

>>FOTO Pogledajte montirane plakate s Toninom Piculom koji su osvanuli u Srbiji: 'Izvjestitelj za NDH'>>

1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije