DRASTIČNO PADAJU TEMPERATURE

Šef DHMZ-a najavio veliku promjenu vremena: 'Preporučujemo da obavite svoje poslove u ova dva-tri dana'

Nevrijeme zahvatilo središnju Hrvatsku, munje na nebu iznad Zagreba
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
15.08.2024.
u 23:24

Prognoze su još nejasne, no u nekim dijelovima može pasti i više od 50 litara kiše po četvornom metru, kazao je Ivan Guttler

Hrvatska se trenutno suočava s jednim od najintenzivnijih toplinskih valova posljednjih godina, koji je na Mediteranu poznat pod imenom "Lucifer". Temperature diljem zemlje dosežu ekstremne vrijednosti, pri čemu u Slavoniji prelaze 40 stupnjeva Celzijevih, dok se more u Istri zagrijava do čak 30 stupnjeva. Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Ivan Guttler za RTL je istaknuo da ovakvi uvjeti predstavljaju vrhunac trenutnog toplinskog vala, koji donosi ne samo visoke temperature već i promjene u vremenskim obrascima.

Prema prognozama, vrhunac toplinskog vala očekuje se tijekom vikenda, no dolazak promjena predviđa se za nedjelju navečer. "Prognoze pokazuju da ćemo od nedjelje na ponedjeljak svjedočiti značajnom padu temperatura, u nekim dijelovima Hrvatske i za više od deset stupnjeva. Ova promjena bit će popraćena velikim količinama oborina," izjavio je Guttler, naglašavajući potrebu za dodatnim oprezom građana.

Toplinski val ne donosi samo opasnost po zdravlje ljudi, već i ozbiljne posljedice za poljoprivredu. Vinogradari i poljoprivrednici već sada osjećaju posljedice ekstremnih vremenskih uvjeta. "Ako netko od građana stigne obaviti svoje poslove u ova dva-tri dana, to definitivno preporučujemo. Prognoze su još nejasne, no u nekim dijelovima može pasti i više od 50 litara kiše po četvornom metru," upozorava Guttler, savjetujući poljoprivrednike da što prije završe s radovima na poljima.

Klimatske promjene sve više utječu na vremenske obrasce, a narodne poslovice poput "Kiša na Gospu znači kraj ljeta" mogle bi postati stvar prošlosti. "Ono što definitivno uočavamo je da se planet zagrijava, i to nije nešto što je novost. Hrvatska, Europa, Sredozemlje, cijeli svijet se zagrijava. Razlog su emisije stakleničkih plinova poput CO2, metana i didušikovog oksida. Prestanemo li ih emitirati, usporit ćemo globalno zagrijavanje," objasnio je Guttler, naglašavajući važnost smanjenja emisija kako bi se spriječile daljnje klimatske promjene.

Srpanj 2024. godine bio je drugi najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja, a prognoze za jesen također predviđaju temperature iznad prosjeka. "Sezonske prognoze za jesen govore o toplijoj jeseni od prosjeka, a isto vrijedi i za zimu. U 2024. godini natječemo se s 2023. po pitanju toga hoće li biti najtoplija ili druga najtoplija godina u povijesti," istaknuo je Guttler, dodajući da na globalne temperature utječu i prirodne pojave poput El Nina.

Temperature mora su također dosegle rekordne vrijednosti, s nekim mjerenjima koja pokazuju i do 30 stupnjeva. "Temperature atmosfere na dva metra u hladovini dosežu 40 stupnjeva, dok su na otvorenom još više. More je gotovo 30 stupnjeva," rekao je Guttler, dodajući da bi dugoročno gledano, temperature mogle rasti ako ne smanjimo emisije stakleničkih plinova.

Guttler se osvrnuo na prošlost kada su temperature od 30 stupnjeva bile vrhunac toplinskih valova. "Nadam se da nećemo uskoro izvještavati o temperaturama od 50 stupnjeva. Činjenica je da su temperature od 40 stupnjeva mjerene i ranije u Hrvatskoj. Rekord iz kolovoza 1981. u Pločama je 42,8 stupnjeva. No, ono što vidimo sada je povećana učestalost, trajanje i intenzitet toplinskih valova zbog klimatskih promjena," zaključio je Guttler.

GALERIJA BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
Nevrijeme zahvatilo središnju Hrvatsku, munje na nebu iznad Zagreba
1/19

Komentara 9

BI
billynik
07:26 16.08.2024.

Ovo lupetanje je vec odavno postalo smijesno.

SR
srz37
10:56 16.08.2024.

Razlog klimatskih promjena je manipulacija vremenskim neprilikima koju provode vladari svijeta, a nacionalne izdajničke moraju vlade slušati ako žele primati svoju jadnu plačicu. DHMZ je dio igre i ovaj masonski poslušnik nam otvoreni prijeti. Da moramo prestati živjeti kako bii spasili planetu. To je dekarbonizacija prema njihovom modelu! Metode su znači umjetno generirani ratovi, zdravstvene krize i sterilizacija čovječanstva , upravljanje vremenskim prilikama preko elektromagnetskih valova i chemtrailova. Napad na čovjeka na svaki mogući način.

DI
dino85
07:19 16.08.2024.

Da se vrijeme mjenja poslije Velike Gospe (15.08. jučer) čim padne prva kiša i da će zahladiti, te da je ljeto svojim visokim temperaturama došlo do vrhunca, pa to zna svaka baba u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije