ZA NE POVJEROVATI

Šefica kontrole medija u Srbiji objavila sebe u nacističkoj odori: 'To je izuzetno opasno'

Olivera Zekić
Screenshot/YouTube/N1
07.12.2023.
u 09:39

Mnogi smatraju da je ovakav postupak afirmacija nacizma, pod kojim su počinjeni stravični zločini.

Predsjednica srpskog Vijeća Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) Olivera Zekić u nacističkoj uniformi. Riječ je o fotomontaži, ali je samoinicijativno postavljena na Telegram kanal kao profilna fotografija.

- Učinila sam to iz čiste provokacije - odgovorila je Zekić na upit Radija Slobodna Europa (RSE) zašto je stavila svoju fotografiju u uniformi nacističkog SS-a. - Mogla sam staviti i neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su mnogo gore. To je fotomontaža s Twittera i ja sam je stavila - dodala je te spomenula imena dvojice poznatih karikaturista iz Srbije. 

Predsjednica REM-a smatra da je primjereno isticati simbole nacističke Njemačke, a ponudila je i dodatno objašnjenje. Naime, fotomontažom je htjela odgovoriti na teror kojem je izložena godinama. - Nasmijala sam se rulji u lice, i pokazala koliko su njihove 'šale', crteži i fotomontaže glupe i banalne. I mogu ih podnijeti čak i prihvatiti. Da to drugovi iz nazovi nezavisnih medija neće moći shvatiti, znala sam unaprijed - zaključila je. 

S njom se ne slaže povjesničarka Branka Prpa. - Svi oni koji nose nacističke simbole iz ekshibicionističkih, političkih ili bilo kojih drugih razloga zapravo reafirmiraju te ideje - rekla je te dodala da "to nisu simboli s kojima možete paradirati u europskim državama".

VEZANI ČLANCI:

S tim se slaže i profesorica Dubravka Stojanović, koja tvrdi da se radi o afirmaciji nacizma. - Podsjećanje na nacistički poredak i veličanje na ovaj način, jer ova čitava kompozicija veliča tu uniformu, je nešto što je izuzetno opasno. To ne bi smjeli raditi i zakonom je kažnjivo i za obične građane, a diže se na veoma visok nivo kada se radi o predsjednici jednog tijela zaduženog upravo za kontrolu medija. To je vrlo jasna poruka medijima. Dakle, ponašat ćemo se kao SS, i u mnogo čemu se zapravo i ponašaju - rekla je za N1 Srbija.

VIDEO Izdane dvije COVID potvrde na ime Adolf Hitler

Komentara 1

BF
bf23
09:50 07.12.2023.

Ah te zemlje trećeg svijeta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije