Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHITILI 54 OSOBE

Šefu skupine koja se dokopala 2,5 milijuna eura upali u kuću i našli ga kako sjedi pred ekranom i – krade novac

Europol
04.07.2024.
u 07:19

Španjolska policija provela je 19 racija i u tim racijama zaplijenila niz materijalnih dokaza, mobitela, kompjutera, a u pretragama su nađeni i kanabis i heroin.

Ljudi starije životne dobi često su meta raznih prevaranata koji ponekad u pokušaju da se na prevaru domognu velikih suma novca ne prezaju ni od prijetnji i uporabe ozbiljnog nasilja. Prevara starijih i nemoćnih postale su dosta unosan posao za kriminalce svih vrsta, a kako funkcioniraju prevaranti i kako operiraju, svjedoči zadnji primjer iz Španjolske i Portugala gdje su tamošnje policije uz pomoć Europola uhitile 54 osobe koje se sumnjiče da su prevarile i okrale najmanje 84 starije osobe, a ukupna šteta je 2,5 milijuna eura.

Akcija je bila koordinirana i uhićenja su bila istodobna diljem Iberijskog poluotoka, a tijekom istrage utvrđeno je da su kriminalci operirali koristeći se sustavom lažnih telefonskih poziva i socijalnog inženjeringa. Neke od žrtava, upozorava Europol, ostale su bez životne ušteđevine nakon što su ih kriminalci prisili da im novac predaju na kućnom pragu. Španjolska policija provela je 19 racija i u tim racijama zaplijenili su niz materijalnih dokaza, mobitela, kompjutera, a u pretragama su nađeni i kanabis i heroin. Uhićena je i jedna od glavnih meta te akcije i to praktički na djelu. Naime, kada mu je policija upala u kuću, sjedio je ispred svog računala i na njemu je imao bankovne podatke jedne od žrtava.

VEZANI ČLANCI

Europol je pojasnio i modus operandi kriminalne skupine, koji je već dobro poznat. Svaki član kriminalne skupine bio je specijaliziran za neki dio posla, a sustavno su ciljali španjolske građene starije životne dobi. Kriminalci su se koristili i poznatim trikovima; nazvali bi žrtvu, predstavili se kao bankari, a zatim bi uvjerili žrtve da nešto ne valja sa žrtvinim novcem na bankovnom računu. Kroz taj razgovor kriminalci bi doznali potrebne im podatke koje bi lažni bankar potom podijelio s ostalim članovima svoje kriminalne mreže koji bi se zatim pojavili na pragu žrtve te tražili da im preda novac kako bi ga prekontrolirali te ustanovili je li lažan. Žrtvama su znali prijetiti, lažno se predstavljati, a prijetnjama bi se domogli i bankovnih ili kreditnih kartica, PIN-ova... Bilo je i slučajeva kada su kriminalci nasilno ušli u kuće žrtva iz kojih bi potom ukrali novac, nakit i druge dragocjenosti... Ukradene kartice kriminalci su koristili  za podizanje gotovine s bankomata ili kupnje skupocjenih stvari, dok su uz pomoć bankovnih računa preuzimali novac svojih meta. 

Ukradeni novac potom je položen na više bankovnih računa u Španjolskoj i Portugalu koji su bili pod kontrolom kriminalne skupine. Novac je s tih računa dalje kroz razrađenu shemu opran, a kako bi se prikrilo njegovo ilegalno porijeklo, koristile su se novčane mule koje su bile pod kontrolom članova kriminalne organizacije. 

Ključne riječi

Komentara 1

SE
Serđo23
10:18 04.07.2024.

U pretragama našli canabis ?! Tamo to raste u vrtu kao tu paprika !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije