kontroverzan zakon

Seks na fakultetu samo uz eksplicitan pristanak

Couple looking at something
01.10.2014.
u 08:25

Podaci kažu daje svaka peta žena žrtva seksualnog napastvovanja tijekom studija

Guverner Kalifornije Jerry Brown potpisao je zakon nazvan "Da znači da" kojim želi spriječiti sve veći broj silovanja na američkim sveučilištima. O tom je problemu nedavno progovorio i američki predsjednik Barack Obama, koji je pozvao na prestanak prešutnog odobravanja silovanja studentica na američkim kampusima.

Prema posljednjim podacima, čak je svaka peta žena žrtva seksualnog napastovanja tijekom studija u SAD-u. Kalifornija je prva savezna država koja je donijela ovakav zakon, a njime se određuje kako seksualni partneri moraju dati eksplicitan pristanak, svjestan i dobrovoljan za stupanje u seksualne odnose.

Zakon također propisuje kako takav pristanak ne mogu dati osobe koje su pospane, nesvjesne ili su pak pod utjecajem alkohola, droga ili lijekova. Zakon je odmah izazvao snažne polemike, i to iz nekoliko razloga. Iako se svi slažu kako fakulteti i kampusi moraju biti mjesta sigurnosti i učenja, a ne seksualnog uznemiravanja i silovanja, nije potpuno jasno kako će netko dokazati da jest, odnosno nije dao eksplicitan pristanak za stupanje u seksualne odnose.

Nije također definirano mora li taj pristanak biti pismen ili u nekom drugom obliku. Republikanci su također izrazili sumnju da je zakon uopće u skladu s pravnim propisima jer zadire u privatnost i određuje kada i pod kojim uvjetima netko smije ili ne smije stupati u seksualni odnos.

>> Usred seks-skandala spasio ga Hrvat Jurich

>> U Zadar stiže košarkaš izbačen sa sveučilišta zbog nediscipline!

Komentara 4

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
09:36 01.10.2014.

Najbolje da odu do javnog biljeznika i da tamo ovjere pristanak za seks.

RE
reborn
12:52 01.10.2014.

Najbolje da odu do matičara i da tamo ovjere pristanak za seks. Zvuči poznato?

MX
Mister X
13:52 01.10.2014.

Seks na fakultetu samo uz eksplicitan pristanak dok kod drugih upoznavanja i susreta van fakulteta netreba se tako primitivno ponašati kao da se družiš sa nepismenom osobom kao da ste došli sa marsa . ne pitaj nego navali narode ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije