Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU SA POTPREDSJEDNIKOM SABORA

Šeks: U ratu smo, mafija ga je nametnula državi!

Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek
26.10.2008.
u 20:01

U dramatičnim okolnostima, jutro poslije ubojstva Ive Pukanića, državni se vrh okupio na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. U fokusu interesa javnosti bile su mjere namijenjene snažnom protuudaru na mafijaške organizacije, koje su predstavili predsjednici države i Vlade. U analizi koja je prethodila toj objavi, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks dijagnosticirao je ono što mnogi analitičari tvrde već tjednima – mafija je udarila na državu i ubojstva su njezine krvave poruke.

• Što ste mislili kad ste na sjednici VNS-a ustvrdili da je pucanj u Ivu Pukanića poruka vodstvu države?
Ponajprije sam mislio da svima poznatu činjenicu da je Ivo Pukanić bio dobar prijatelj predsjednika Mesića, te da su u svjetlu te spoznaje i njegovo ubojstvo treba sagledavati kao posebna vrsta poruke, upućene ne samo predsjedniku države nego čitavom državnom vrhu. Tom se porukom htjelo kazati da nitko u državi više nije siguran. I predsjednik Mesić je već na samoj sjednici tako razumio i prihvatio moju konstataciju, a kasnije je i sam dao sličnu izjavu.

• Kako doživljavate trenutačno stanje u društvu?
Naše se društvo nalazi u stanju nužne obrane. Ubojstvima Ivane Hodak i Ive Pukanića, kao i premlaćivanjima novinara i poduzetnika, mafija je navijestila rat hrvatskom društvu i državi. Mi moramo poduzeti sve mjere i korake koji su potrebni, naravno u skladu s hrvatskim Ustavom i zakonima, kako bismo to stanje prevladali i vratili udarac. Nama je situacija nužne obrane nametnuta, kao što nam je 1991. godine bio nametnut rat. U toj su situaciji, dakle, dopuštene sve mjere kojima je svrha zaštita demokratskog društva, dosegnutih standarda, ljudskih prava i sloboda...


Foto: Davor Višnjić

• Jesu li to mjere izvanrednog stanja?

Ne, ne radi se o izvanrednom stanju niti je, unatoč tragedijama koje su se dogodile, situacija u Hrvatskoj takva da bi trebalo posegnuti za reduciranjem prava i sloboda građana ili za nekom vrstom suspendiranja ustavnog poretka. Radi se o mjerama koje će mafiji ukazati da je država ozbiljna i spremna obračunati se s njom bez kompromisa. Brzina i odlučnost akcija i poteza koji su najavljeni nakon sjednice VNS-a ključne su – ne samo za rezanje pipaka organiziranom kriminalu, nego i za sprečavanje da osjećaj nesigurnosti kod građana dodatno ojača. Potrebna su brza razrješenja jer bez toga logično je da će se svaki čovjek pitati tko je sljedeći i neće mirno spavati.

• Je li vas iznenadila snaga organiziranog kriminala i njegova drskost iskazana i odabirom žrtava?
Nije me iznenadila ta drskost. Nažalost, kad je nakon ubojstva mlade Ivane Hodak najavljen snažan obračun s organiziranim kriminalom, predosjećao sam da će mafijaški imperij uzvratiti udarac. Ubojstvom Ive Pukanića mafijaški udar kao da doseže klimaks. No, politička volja i političko suglasje da se udarac mora vratiti snažno, brzo i beskompromisno postoje. Potrebno ih je što brže pretočiti u učinkovite mehanizme.

• Podsjeća li vas po stupnju neizvjesnosti, tjeskobe i straha današnji trenutak u hrvatskom društvu s ratnim godinama?
Hrvatsko se društvo nikad nije nalazilo u sličnoj situaciji, no u pogibeljima smo bili. Unatoč opasnostima nikad ni državno vodstvo ni narod nisu gubili samopouzdanje i vjeru u pobjedu. Tako je bilo čak i 1991. kad je trećina Hrvatske bila okupirana ili kad su u listopadu te godina, uoči odtcjepljenja od Jugoslavije, mnogi međunarodni čimbenici davali Hrvatskoj svega nekoliko tjedana prije nego što bude konačno i zauvijek slomljena. Samopouzdanje nismo izgubili ni sada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije