SUĐENJE GLAVAŠU

Šeks želi da ga oslobode čuvanja državne tajne

20.01.2009.
u 19:38

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks poslao je jučer dopis predsjedniku Mesiću da ga oslobodi čuvanja državne tajne za razdoblje s početka devedesetih godina, kako bi mogao slobodnije svjedočiti na suđenju Branimiru Glavašu.

Šeks, kojeg je za svjedoka pozvala Glavaševa obrana, već je danas trebao svjedočiti, ali je ročište odgođeno zbog Glavaševe bolesti.

U Uredu predsjednika potvrdili su da su dobili Šeksov dopis i rekli da će na njega biti odgovoreno u zakonskom roku. Neslužbeno doznajemo da je riječ o skidanju tajnosti s dokumenta o djelovanju kriznoga regionalnog stožera za Slavoniju i Baranju, kojem je Šeks u ratnim godinama bio na čelu.

Kako je na dio dokumentacije iz toga razdoblja oznake tajnosti u skladu sa svojim ovlastima stavljao tadašnji šef države Franjo Tuđman, logično je da ga isti institut i skida pa je zbog toga Šeksov dopis završio u Mesića.

Klasificiranje podataka stupnjevima tajnosti “vrlo tajno” i “tajno” u mjerodavnosti je, među ostalim, predsjednika države te se može pretpostaviti da i Šeksovi dokumenti imaju tu oznaku pa bi svjedočenje moglo biti vrlo zanimljvo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije