'NIJE DOBRA POLITIKA'

Selak Raspudić: Porezna reforma neće rezultirati boljim životom za građane

Zagreb: Marija Selak Raspudić o poreznoj reformi i priuštivom stanovanju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
24.09.2024.
u 11:28

Prema njenom mišljenju, porezna reforma nije dobro promišljena, neće dovesti do koristi za građane, a ne očekuje se ni značajnije smanjenje cijene najma ili cijena stanova

Nezavisna saborska zastupnica i kandidatkinja za predsjednicu Republike Marija Selak Raspudić ocijenila je u utorak novu poreznu reformu suviše 'kompliciranom' i da će dovesti do dodatnog administrativnog opterećenja a neće rezultirati boljim životom za građane.

Smisao kvalitetne porezne reforme trebao bi biti da što veći broj građana što bolje živi, a smisao predložene reforme ide prema tome da još jedan broj građana lošije živi i to se ne može nazvati dobrom poreznom politikom, ustvrdila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Smatra da porezni sustav kakav je trenutno predložen je previše kompliciran jer postoji veliki broj iznimki, dodatnih pravila i zasebnih odluka koje će se lokalne jedinice naknadno donositi, što će dovesti do velikog administrativnog opterećenja. „Nikome od građana nije jasno koliki će porez za njega iznositi”, izjavila je.

Porezni sustav, drži, mora biti jednostavan i treba ići prema poreznim rasterećenjima, prema smanjenju stope poraza za dugoročni najam s 12 na 5 posto,  kao i  smanjenju PDV-a za materijale i usluge za stanove koje idu u javni najam ili socijalne stanove . Potrebno je i povećati subvencije za studente za stanove.

POVEZANI ČLANCI:

„Sada konačno vidimo učinak ekspanzije državne potrošnje, sva inflacija od koje je država zaradila i zbog koje je povećala plaće u javnom sektoru tek sada dolazi na naplatu”, rekla je Selak Raspudić. Osim toga, dodala je, i dalje ćemo gledati učinak hladne progresije jer neoporezivi dio plaće nije rastao koliko je rasla inflacija. Prema njenom mišljenju, porezna reforma nije dobro promišljena, neće dovesti do koristi za građane, a ne očekuje se ni značajnije smanjenje cijene najma ili cijena stanova.

GALERIJA Pogledajte kako je Marija Selak Raspudić izgledala kao dijete i na faksu: Svojedobno su je zvali femme fatale

Zagreb: Marija Selak Raspudić o poreznoj reformi i priuštivom stanovanju
1/16

Komentara 1

FR
frane19
11:42 24.09.2024.

A o Jonjiću kada je bio mali, ništa. Ni riječi, ni slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije