PREMALO

Seljaci nezadovoljni iznosima obeštećenja za popljavljena polja

poplava
ilustracija
09.10.2014.
u 14:06

Dobio sam, u prosjeku, 1 700 kuna za hektar, ali samo za 22 hektara iako obrađujem 48 hektara, kaže Dražen Petrović

Obeštećenje poljoprivrednicima iz sela županjske Posavine za poplavljene njive koje je najavljivao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i čija je isplata već počela, dodatno je ogorčila većinu poljoprivrednika jer su dobili iznose daleko manje od očekivanih. Neki su dobili i po 66 kuna pa im nije jasno prema kojim kriterijima se Agencija za plaćanja u poljoprivredi vodila pri određivanju i isplati naknade štete.

- Dobio sam, u prosjeku, 1 700 kuna za hektar, ali samo za 22 hektara iako obrađujem 48 hektara. Toliko su snimili da je bilo pod vodom jer ako su snimili nakon 26. svibnja, voda se povukla i za gospodu iz Ministarstva poljoprivrede tu više nije bilo štete. Voda je na mojoj njivi, a tako je i kod ostalih poljoprivrednika, bila barem nekoliko dana i sve biljke su uništene jer ako je biljka u vodi više od 24 sata, ona ugiba. Imam 22 hektara pod šećernom repom i zadužio se za 186 000 kuna, a država me obeštetila samo s 37 000 kuna. Nisu mi jasni kriteriji po kojima su određivali štetu već su za sve kulture isplaćivali iste iznose, a nije isto je li uništena šećerna repa ili soja. Za hektar repe morate uložiti 10 000 kuna, a za soju 2 000 kuna - kaže Dražen Petrović, poljoprivrednik iz Račinovaca dodajući kako su svi seljaci iz županjske Posavine nezadovoljni obeštećenjem, a od njega su puno očekivali kako bi obavili jesensku sjetvu barem sa zakašnjenjem.

>> Erak: šteta je bila 200.000, a dobila sam samo 1500 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije