Donja Šemnica

Šemničke toplice polako dobivaju stari i davno izgubljeni sjaj

Semnicke
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
12.08.2013.
u 12:00

Bivši gradonačelnik Horvat lani je postavio tablu ‘Zabranjeno kupanje’, sadašnji, Zoran Gregurović, ipak vjeruje u natpis ‘Kupanje na vlastitu odgovornost’

Mještani Donje Šemnice, udaljene kilometar i pol od autoceste Zagreb - Macelj i Roses Outlet Centra u Sv. Križu Začretju, bili su i ovog ljeta marljivi u uređivanju “svojih” toplica. Upravo su na novo obojili unutrašnjost bazena Šemničkih toplica o kojima vlasnik, grad Krapina, ne brine već tridesetak godina, ali oni ipak u njima uživaju svako ljeto. Desetak mještana posljednjih pet godina uoči sezone urede okoliš, očiste i pokrpaju bazen, a kada počne kupanje dođe i stotinjak kupača dnevno.

 Najveći problem - klor

 Novac pribave sami i od donatora, a najveći problem trenutačno im je kažu klor, jer je najskuplja investicija. Međutim, nitko se od njih ne želi predstaviti jer nakon toga, kako su nam rekli, imaju samo probleme, a ove ih je godine u uređenju sudjelovalo uistinu mnogo, ne samo iz Šemnice, već i iz okolnih mjesta. Osim toga, boje se da im se ne desi kao lani kad je uz bazen niknula tabla s natpisom “Zabranjeno kupanje”. To im je tvrde priuštio bivši gradonačelnik Krapine, dok je sadašnji drukčiji i vele, čak im je i pomogao.

 Sadašnji gradonačelnik Zoran Gregurović doista pozdravlja ovu inicijativu mještana te obećava da će do idućeg ljeta sudbina toplica biti izvjesnija.Trenutačno imaju dvije, tri varijante, ali ne i konkretnih dogovora, ali obećava kako će se i lokalno stanovništvo svakako upoznati s njihovim planovima. Grad nije u mogućnosti sada investirati, ali se neće zatvoriti kupalište jer vidljivo je istaknuta obavijest kako se svatko kupa na vlastitu odgovornost.

 Šemničke Toplice sastoje se od malog bazena za koji se pretpostavlja da potječe iz rimskih vremena i jednog velikog koji je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća izgradila Vojna pošta bivše JNA kada se gradila Zagorska magistrala. Početkom sedamdesetih Šemničkima upravlja trgovačko poduzeće Strahinjčica koje nikad nije realiziralo svoje planove izgradnje. Umjesto novog hotela i popratnih sadržaja, toplice su osamdesete godine dočekale devastirane jer su maknuti i oni sadržaji koji su postojali od kabina, kafića, tuševa i sanitarnog čvora.

 Grad poništio natječaj

 Točno prije pet godina Grad Krapina je objavio pa poništio natječaj kojim se tražio investitor, a spominjali su se kao interesenti domaći poduzetnici Ivan Čermak i Stjepan Mihalić. Danas je nekim ova akcija mještana simpatična, ali za druge ovo je sramotno. Iako to ne žele naglas reći, to misle i sami mještani, koji smatraju da bi se politika, odnosno krapinski gradonačelnik i načelnik općine Sv. Križ Začretje Marko Kos mogli konačno zajedno dogovoriti i učiniti više za mještane.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije