'MILANSKE VARIJACIJE'

Senzacija! U Grazu otkriveno dosad nepoznato djelo mladog Mozarta

Centar grada Salzburga u Austriji
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
09.09.2024.
u 11:55

Riječ je o “Milanskim varijacijama”, djelu iz Mozartove mladosti, koje je Mozart, čudo od djeteta, navodno skladao kao 15-godišnjak, a otkrio ih je njemački znanstvenik Carsten Wollin, izvještavaju danas austrijski mediji.

U štajerskom Pokrajinskom arhivu u Grazu navodno je otkriveno “novo” , dosad nepoznato klavirsko djelo  Austrijanca Wolfganga Amadeusa Mozarta, prema ocjeni mnogih, jednog od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Riječ je o “Milanskim varijacijama”, djelu iz Mozartove mladosti, koje je Mozart, čudo od djeteta, navodno skladao kao 15-godišnjak, a otkrio ih je njemački znanstvenik Carsten Wollin, izvještavaju danas austrijski mediji.

Kako piše dnevni list “Heute” pronađene “Milanske varijacije” navodno su nastale kao "nusproizvod" pri skladanju Mozartove opere “Ascanio u Albi”, i nisu izvođene više od 200 godina. Mladi Mozart ih je napisao, kako je znanstvenik Wollen otkrio,  za vjenčanje nadvojvode Ferdinanda Karla i Marie Beatrice d`Este u Milanu 15. listopada 1771. godine. Mediji ističu kako je Mozartov manuskript u štajerskom Pokrajinskom arhivu u Grazu “novo” otkriće, iako je tamo bio pohranjen godinama, kao dio Lannoy Zbirke. Otkriven je zahvaljujući znanstvenom radu Carstena Wollena, koji je istraživao “nastavak Mozartovog klavirskog ciklusa”.

Naime, u znanstvenoj glazbenoj literaturi “Milanske varijacije” za glasovir dosad su samo tri puta spomenute. I kako je otkriveno, spadaju u “ sedmogodišnji vremenski raspon”, iz kojeg dosad nije poznato niti jedno Mozartovo klavirsko djelo, ističe “Heute”.  Ono, što je također zanimljivo, kako navodi list, je da su “Milanske varijacije” već dugo na spisku (u službenom registru) Mozartovih skladbi, ali kao su bile nepoznate i bez registarskog broja, očito se njima prethodno nitko nije posebno bavio.

 VEZANI ČLANCI: 

Zahvaljujući njemačkom znanstveniku Carstenu Wollinu došlo je do senzacionalnog otkrića, navode mediji. Uz podsjećanje kako je Mozart, koji je bio čudo od djeteta “prije poznavao note nego slova” I da je već s “tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice, a s pet održavati prve svoje koncerte”. U međuvremenu su  Mozartove “Milanske varijacije” ugledale svjetlo dana u izdanju glazbene izdavačke kuće “Ortus”, čime je ovjekovječena “glazbena senzacija” iz Graza.

>>> FOTO U Imotskom otkriven spomenik gastarbajterima: Ovim su se autom vraćali iz Njemačke

Centar grada Salzburga u Austriji
1/34
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije