Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud odlučuje o mjeri roditelj-odgojitelj

Šeparović: 'Ako Vijeće danas ne donese odluku, sjednice Ustavnog suda sljedeći tjedan neće biti'

Akcija "Zagrebu nedostaju vrtići" Hrvatske udruge roditelja odgojitelja ispred Gradske skupštine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.10.2023.
u 09:38

O daljnjem slijedu ovisno o odluci Vijeća, pitali smo predsjednika Ustavnog suda dr. sc. Miroslava Šeparovića

Ako se samo jedan od šestero članova Drugog vijeća Ustavnog suda kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović ne složi s predloženim nacrtom odluke o osam ustavnih tužbi u vezi s mjerom roditelj-odgojitelj, odluku će donijeti svih 13 sudaca na naknadnoj sjednici Ustavnog suda.

Odnosno, jedino ako suci danas odluče jednoglasno o osnovanosti ili neosnovanosti ustavnih tužbi protiv odluke Visokog upravnog suda o zakonitosti izmjena odluke Grada Zagreba o mjeri roditelj-odgojitelj, onda o tom predmetu neće odlučivati svi suci Ustavnog suda. U Drugom vijeću kojim predsjeda Antičević Marinović još su suci Rajko Mlinarić, Mato Arlović, Snježana Bagić, Davorin Mlakar i Miroslav Šumanović.

Prema najavi, to je sedma od ukupno 29 točaka dnevnog reda, a sjednica vijeća počinje u 10 sati. Među podnositeljima ustavnih tužbi niz je pojedinaca zastupanih po odvjetnicima, te udruge U ime obitelji i Hrvatska udruga roditelja-odgojitelja.

Veće bi iznenađenje bilo kad bi Vijeće jednoglasno odbilo ustavne tužbe jer bi to značilo da je odluka Visokog upravnog suda s ustavnopravnog gledišta besprijekorna, a prateći rad Ustavnog suda, ne čini nam se da bi takav mogao biti zaključak svih šestero sudaca.

O daljnjem slijedu ovisno o odluci Vijeća, pitali smo predsjednika Ustavnog suda dr. sc. Miroslava Šeparovića:

- Ako se odluka donese na Vijeću objavit ćemo je odmah kakva je, a ako se ne donese onda predmet mora ići na Stručni sastanak svih sudaca. Nakon što se većina suglasi oko izreke onda predmet ide na sjednicu suda. Sjednice se održavaju u pravilu jednom mjesečno. Idući tjedan sigurno ne bi bilo stručnog sastanka ni sjednice - rekao nam je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

GALERIJA Roditelji odgojitelji

Akcija "Zagrebu nedostaju vrtići" Hrvatske udruge roditelja odgojitelja ispred Gradske skupštine
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije