prestižna nagrada

Serge Haroche i David Wineland dobitnici Nobela za fiziku

Nobel za fiziku
nobelprize.org
09.10.2012.
u 12:11

Nagradu su dobili za istraživanje kvantne optike kojim su utvrdili preciznu kontrolu fotona, temeljne jedinice svjetlosti

Znanstvenici Serge Haroche iz Francuske i David Wineland iz SAD-a dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, javljaju svjetski mediji. Nagradu su dobili za istraživanje kvantne optike kojim su utvrdili preciznu kontrolu fotona, temeljne jedinice svjetlosti.

Ove godine nagradni fond Nobelove nagrade iznosi osam milijuna švedskih kruna, odnosno 1,2 milijuna američkih dolara.

Prvog Nobela za fiziku dobio je Nijemac Wilhelm Rontgen za otkrivanje rendgenskih zraka, a do sada su Nobela za fiziku osvojile 194 osobe.

>> Nobel za medicinu dobili John Gurdon i Shinya Yamanaka

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stockholm
11:43 10.10.2012.

Cestitamo! Jos jedan Zidov vise na spisku nesmrtnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije