CRNI VIKEND NA HRVATSKIM PROMETNICAMA

Šestero poginulih, petero ozlijeđenih, te 552 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola

09.11.2008.
u 14:29

Tradicionalno "opasan" vikend u kojem se obilježava blagdan Martinje još nije završio, a crna brojka poginulih na cestama poprilično je visoka. Osim broja žrtava koje je odnio, velik je i broj počinjenih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Do nedjelje poslijepodne na cestama diljem Hrvatske život je izgubilo šest osoba, a policija je zaustavila 552 vozača pod utjecajem alkohola.

Kobno Martinje: S 4,1 promila sjeo za upravljač

Izrael: Hrvatski turisti dobro, troje u bolnici

Najstrašnija nesreća dogodila se noćas, pola sata prije ponoći, na državnoj cesti Zagreb-Sisak, u središtu naselja Lekenik, gdje su u izravnom sudaru dva vozila na mjestu su poginula dva vozača, Josip Ž. (48) koji je skrivio nesreću, te Josip T. (21) iz dok je 14-godišnja Lara Đ. od ozljeda preminula tijekom noći.

Uzroci nesreća uglavnom neprilagođena brzina
Teške ozljede opasne po život zadobila je i 19-godišnjakinja iz Lekenika, a liječnici se bore za njen život. Dvoje 18-godišnjaka s područja Lekenika zadobilo je lakše ozljede.
Uzrok nesreće je najvjerojatnije brzina, a prema izjavama vatrogasaca koji su izvlačili unesrećene iz automobila, kazaljka brzinomjera zaustavila se na brojci 110 kilometara na sat. Je li u pitanju samo brzina ili još nešto, pokazat će obdukcija tijela.


Foto: Željko Grgurinović

U 2 sata iza ponoći u Karlovcu se dogodila teška prometna nesreća u kojoj je jedan 21-godišnjak izgubio život. Mladi vozač nije se držao sredine prometnog traka, prešao je na lijevu, suprotnu, stranu te je sletio u odvodni kanal. Uz vozača koji je smrtno stradao teške tjelesne ozlijede zadobio je njegov 21 - godišnji putnik, a lakše ozljede treći mladić također 21 godina.

Ova teška nesreća dogodila samo par metara od obiteljske kuće u kojoj je sa roditeljima i sestrom živio poginuli mladić. Uzrok nesreće neprilagođena je brzina, ali i gusta magla koja je otežavala promet čitavu noć, a naknadno će se utvrditi jesu li bili pod utjecajem alkohola.

Poginule i dva pješaka
Jučer poslijepodne stradale su pak dvije pješakinje. U Koprivnici je na 72-godišnju Mariju Kovačević naletio automobil opel astra, kojeg je vozio 29-godišnji vozač. Vozač nije propustio pješakinju na obveznom pješačkom prijelazu, te ju je udario prednjom stranom automobila. Starica je od ozljeda preminula sinoć u koprivničkoj bolnici.


Foto: Josip Maljak

Policija je objavila da vozač nije bio pod utjecajem alkohola, a protiv njega će biti podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći teško ozlijeđenoj osobi.

U subotu poslijepodne dogodila se u Puli neobična tragična nesreća. 31-godišnji A. R. iz Pule spotaknuo se i pao na kolnik, te je na njega tada naletio osobni automobil marke bmw kojim je upravljao 57-godišnji Z.B. iz Pule. Pješak je zbog teških ozljeda preminuo u 9.50 u pulskoj bolnici.

U noći sa subote na nedjelju najviše je prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola zabilježeno na Području policijske uprave zagrebačke, i to njih 130. Također, na području PU zagrebačke zabilježena su i tri prekršaja vožnje pod utjecajem opojnih droga.

Također MUP navodi da je noćas na području Hrvatske evidentirano i 19 prometnih nesreća, u kojima su zabilježeni i navedeni prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola. (RI)


Zadar: Teško ozlijeđen motociklist

Vozač motocikla, Zadranin (41), zadobio je teške tjelesne ozljede u prometnoj nesreći koja se u nedjelju oko 10.40 sati dogodila na križanju Šibenske i Vinkovačke ulice na predjelu Bili Brig u Zadru. Vozeći osobni automobil 44-godišnji Zadranin nije se na križanju zaustavio na znak Stop te je oborio motocikl čiji je vozač zadobio teške tjelesne ozljede. Hitno je prevezen u Opću bolnicu Zadar. (G. Ši.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije