UKLJUČENI SAD I ŠPANJOLSKA?

Šestero uhićenih u Venezueli: 'Planirali su izvesti atentat na predsjednika Maduru'

Na Madura pokušan atentat dronovima, ozlije?eni vojnici
Foto: Xinhua
1/3
15.09.2024.
u 12:31

Uhićenja su uslijedila usred diplomatskih napetosti između Caracasa i vlada Španjolske i SAD-a

Šestero stranih državljana uhićeno je u subotu u Venezueli nakon što su ih dužnosnici optužili da su planirali atentat na predsjednika Nicolása Madura. Navodni plan bio je "proizvesti nasilje" i "destabilizirati" zemlju, rekao je venezuelski ministar unutarnjih poslova Diosdado Cabello tijekom konferencije za novinare.

Cabello je ustvrdio da su u planove bile uključene španjolska i američka tajna služba, kao i čelnica oporbe María Corina Machado. Među uhićenima su tri Amerikanca, dva Španjolca i jedan češki državljanin. Zaplijenjeno je više od 400 pušaka i pištolja, za koje se tvrdi da su porijeklom iz Sjedinjenih Država. Uhićenja su uslijedila usred diplomatskih napetosti između Caracasa i vlada Španjolske i SAD-a.

Ovaj tjedan Venezuela je pozvala svog veleposlanika u Madridu na konzultacije nakon kritične izjave španjolske ministrice obrane Margarita Robles, te je pozvala španjolskog veleposlanika u Caracasu. Robles se u četvrtak tijekom predstavljanja knjige u Madridu osvrnula na Venezuelce u egzilu, rekavši da su bili prisiljeni napustiti svoju zemlju "zbog diktature koju proživljavaju". Venezuelski ministar vanjskih poslova Yván Gil opisao je komentare španjolske ministrice kao "drske, uznemirujuće i nepristojne".

Diplomatski odnosi između Venezuele, kojom je autoritarni Maduro vladao 11 godina, i mnogih zapadnih zemalja dodatno su se pogoršali nakon što su ga na predsjedničkim izborima u srpnju postavili na još jedan šestogodišnji mandat. Venezuelaska oporba optužila je vlasti za izbornu prijevaru i proglasila pobjedu svog kandidata Edmunda Gonzáleza.

POVEZANI ČLANCI:

González je prošlog vikenda otputovao u Španjolsku i tamo zatražio politički azil. Protiv njega je prethodno u Venezueli izdan nalog za uhićenje pod optužbama za sabotažu, zavjeru i uzurpaciju položaja. SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike priznaju Gonzáleza pobjednikom izbora, a Europska unija također dovodi u pitanje službeni rezultat. U četvrtak je američka vlada uvela sankcije protiv nekoliko Madurovih ljudi od povjerenja, optužujući ih za ometanje transparentnog izbornog procesa.

>> VIDEO Katastrofične poplave u Rumunjskoj, stanovnici u šoku: 'Sve je uništilo'

Komentara 1

DU
DugouhiDuško
14:17 15.09.2024.

Sad će Ameri to demantirati, pa gdje bi oni to radili. Kad prođe tridesetak godina onda će da se hvale kako su tad pokušali da sruše diktatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije