KAKO 'RIJEŠITI' KRIZU U ZEMLJI

Naredio da se Božić slavi od 1. listopada: Dekret predsjednika zapanjio stanovnike

Piggy banks for Christmas in Venezuela
Foto: Pedro Rances Mattey/DPA
1/3
05.09.2024.
u 09:06

Predsjednik Maduro već je pokušao razveseliti stanovnike proglašavanjem ranog Božića za vrijeme Covid pandemije, no nikada ovako rano u godini

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro objavio je da će u toj zemlji Božić početi tri mjeseca ranije - već prvog listopada. Stanovnici Venezuele na ulicama su od srpnja kada je Maduro treći put izabran na poziciju predsjednika usprkos sumnjama u valjanost rezultata. Dok privodi tisuće protivnika i prosvjednika, Maduro pak razmišlja o blagdanima.

"Tek je rujan, a već miriše na Božić. Zato ove godine, u zahvalnosti svima vama, proglašavam rani Božić 1. listopada" kazao je 61-godišnji političar, bivši vozač autobusa, u svojoj tjednoj TV emisiji. Venezuelanska episkopalna konferencija u utorak je kritizirala objavu upozorivši da blagdan "ne smije biti korišten u političke i propagandne svrhe" prenosi Sky News.

Uredski radnik José Ernesto Ruiz (57) nije oduševljen predsjednikovom odlukom. "Božić bi trebao biti vrijeme radosti, obitelji, ujedinjenja i darova, no kako da vjerujemo u rani Božić bez novaca i usred političke krize" zapitao se. Slično misli i 39-godišnja Inés Quevedo, sekretarica i majka dvoje djece. Nije uvjerena da će doći do povećanja plaća, ni da će vlada isplatiti "aguinaldo", tradicionalni božićni bonus koji se radnicima isplaćuje krajem godine. "Svi smo zabrinuti kako ćemo staviti hranu na stol, platiti za autobus i poslati djecu u školu" dodala je.

Minimalna plaća u Venezueli nije se mijenjala od 2022. godine te iznosi 130 bolivara tj. 3,2 eura. mjesečno. Predsjednik Maduro već je pokušao razveseliti stanovnike proglašavanjem ranog Božića za vrijeme Covid pandemije, no nikada ovako rano u godini. Usprkos napetom raspoloženju u zemlji, on tvrdi da će blagdani donijeti "mir, sreću i sigurnost". Samo nekoliko sati prije predsjednikove objave, izdan je nalog za uhićenje Edmunda Gonzáleza, Madurova glavnog političkog protivnika, čija je stranka nakon izbora u srpnju, za razliku od predsjednikove, objavila dokaze da je skupila najveći broj glasova.

VIDEO Pucnjava u SAD-u

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Caliban
Caliban
10:32 05.09.2024.

Ljevičarsko smeće

AK
Aka
10:07 05.09.2024.

Sa tolikom drogom u zemlji, mogu cijele godine slaviti sve blagdane produženo!

Avatar utunelu
utunelu
12:12 05.09.2024.

politicarima treba zabraniti upravljanje necime,jer velika razlika je o necemu pricati a drugo je znati kako necim upravljati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije