Zločin bez kazne

Silovali je, išli istim ulicama i sada pobjegli od kazne...

'07.09.2012. , Zagreb -  Marija Sliskovic i Zeljko Dumancic na konferenciji za tisak Hrvatskog drustva logorasa srpskih koncentracijskih logora  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
07.09.2012.
u 18:27

Jedan se od optuženih deset godina, koliko je trajao proces, šetao istim gradom kao i žrtva. Drugi je u Srbiju pobjegao odmah

Zbog brutalnog silovanja Vukovarke dvojica počinitelja – Rade Ivković i Dušan Ivković koji su nepravomoćno osuđeni na osam, i pet i pol godina – neće odgovarati za svoje nedjelo.

Naime, prvoosumnjičeni je još i prije početka postupka – prije deset godina – pobjegao u Srbiju, a drugooptuženi je pobjegao sat vremena prije izricanja presude.

Do tada se – deset godina – kretao istim ulicama kuda i žrtva koja je pretrpjela stravičan zločin.

Da apsurd bude veći, to je, nažalost, tek druga presuda, unatoč tome što je osamnaest žrtava početkom ove godine dalo svoje iskaze DORH-u.

Učinile su to i nebrojeno puta prije toga, prošle su i sve medicinske preglede i progovorile o stravičnom nedjelu koje su preživjele.

– Suđenje je u tom slučaju završeno još u ponedjeljak. Zapanjuje to što državne službe nisu reagirale. I upravo zbog takvog nemara pokrenut ćemo tužbe protiv određenih državnih institucija – poručila je Marija Slišković, predsjednica Udruge žena, koja je i upozorila na takav propust.

S odvjetnikom silovanih žena Željkom Dumančićem izrazila je nezadovoljstvo što o tom slučaju i presudi Županijsko državno odvjetništvo nije izdalo obavijest nigdje te informiralo javnost da su dvije osobe osuđene za takav zločin za vrijeme ratnih godina.

Naime, obojica optuženih još su tijekom početka procesa puštena da se brane sa slobode.

Jedan je to iskoristio te je odmah pobjegao, smatrajući kako nikada iz Srbije neće biti predan hrvatskom pravosuđu, a drugi je nastavio živjeti u Vukovaru i k tome cijelo vrijeme primao pola plaće, odnosno 3900 kuna, jer se vodio u kategoriji “suspendiran”.

Naime, nakon mirne reintegracije zaposlio se u hrvatskoj policiji, koja mu je još omogućila i naknadu.

– Žrtva nikada nije imala nikakvu naknadu – naglasila je Marija Slišković.

Stravičan čin dogodio se nekoliko dana nakon pada Vukovara, kada ju je R. I. silovao u svojoj kući, prijeteći joj pritom da će je silovati još desetorica, a D. I. napao ju je u njezinoj kući i u pratnji dvojice natjerao da bira koji će je muškarac silovati. Nakon toga silovao ju je gotovo svake noći.

– Žena ni dandanas nema status žrtve, a većinu vremena nije čak imala ni odvjetnika – rekao je odvjetnik Željko Dumančić.

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
19:02 07.09.2012.

naš hrvat je radi ubojstva 13 zarobljenika dobio 4 godine... ovi sa spolni odnos bez pristanka 5,5-10.. jako lijep odnos... digne ti se, i eto te u lepoglavi. ubij nekog, uvjetna... jkoj, da.. moraš biti prave nacionalnosti!

DU
Deleted user
19:02 07.09.2012.

Ovo je Bogu za plakat.Jadna ova vlast i država sa takvom vlasti i tko je vodi.Jadni pošteni i nevini građani u ovoj ničim krivoj jadnoj državi sa nesposobnom, korumpiranom vlašću i narodom niš koristi koji sve tolerira...jadno naše pravosuđe i kompletna državna birokracija i jadna nam naša samostalnost u ovakvim uvjetima...Sve ovo što smo sada pročitali a i sve ostalo nenormalno što se dešava, kriva nam je naše pametno domoljubno vodstvo koje tolerira zločince, mafijaše jer gledaju samo svoje guzice...

ST
stranac
18:43 07.09.2012.

kakvo je ovo popisano pravosude.kakva je ovo drzava,,cedo koji je silovao,radi u policiji hrvatske,,i zive u istoj ulici,,,grozno,,sretan sam sto ne zivim u takvoj drzavi,,,niti cu kada zivjeti,,sramota,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije