Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVRO ŠKOPLJANAC

Sin Jadranke Kosor primio državnu nagradu za znanost

jadranka kosor lovro škopljanac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
15.11.2013.
u 17:02

Nagrade je uručio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručili su danas u Saboru državne nagrade za znanost za prošlu godinu. Nagrade se dodjeljuju za proširenje znanstvenih spoznaja te za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada, a danas su dodijeljene 32 nagrade za životno djelo, znanost, popularizaciju i promidžbu znanosti te za znanstvene novake.

Nagradu za životno djelo dobili su Ivan Gušić, Stjepan Jonjić, Branko Souček, Gordana Kralik, Vladimir Đuro Degan te Dubravka Oraić Tolić. U njihovo ime Vladimir Đuro Degan kazao je da nagrade svima njima predstavljaju radost i priznanje za postignute uspjehe, ali su i veliki poticaj mlađim kolegama.

– Znanstvena karijera u životu nekog čovjeka velika je avantura s nesigurnim ishodom – rekao je Degan.

Među ponosnom publikom bilo je i dvoje saborskih zastupnika, Jadranka Kosor te Jasen Mesić. Sin Jadranke Kosor Lovro Škopljanac dobio je državnu nagradu za znanstvene novake za inovativan rad kojim je znatno doprinio teoriji književnosti.

– Rekla sam sinu da vjerojatno neću biti uz njega da mu plješćem kad bude dobivao nagradu za životno djelo, a sigurna sam da će je jednog dana dobiti – rekla je vidno ponosna Kosor.

Milan Mesić, otac Jasena Mesića, godišnju nagradu za znanost u području društvenih znanosti podijelio je s Draganom Bagićem za istraživanje „Manjinski povratak u Hrvatsku“. Jasen Mesić tom nam je prigodom rekao da mu je drago zbog očeve nagrade jer se cijela obitelj godinama zalagala i odricala kako bi podupirala očev rad.

Govoreći o odnosu prema znanstvenicima, predsjednik Sabora Josip Leko ustvrdio je da se, iako je Hrvatska zemlja vrijednih i pametnih ljudi, država često ponaša maćehinski čemu se sada pridružila i ekonomska kriza.

– Često se ponašamo kao pijani milijunaši i rasipamo se našim školovanim ljudima koji odlaze u inozemstvo i odnose intelektualno dobro – zaključio je Leko.

Komentara 17

DO
doktorica
17:37 15.11.2013.

Često se ponašamo kao pijani milijunaši i rasipamo se našim školovanim ljudima koji odlaze u inozemstvo i odnose intelektualno dobro – zaključio je Leko....da samo tamo uglavnom odlaze stručnjaci iz prirodno-tehničkih znanosti ,a filozofi,juristi i ekonomisti tamo nemaju pristupa!!!

ZB
zbuniceva
11:47 16.11.2013.

Vjerojatno je sin gosp Kosor uspješan mladi društvenjački akademski obrazovan čovjek kao kaj je i bojim se barem deset ak i ne dvadeset tisuća slično kvalificiranih ali bez posla i nagrade koju je on kao sretnik s poslom primio. Snašaoo bi se on i u inozemstvu ko konobar ili poduzetnik ali mala je šansa da bi radio igdje s svojom diplomom to kaj voli i studira cijeli život. Čuje se za diplomirane iz tih struka koji po deset ili dvadeset godina čekaju da neko ode u penziju ili umre da bi dobili radno mjesto. Škopljanac je izgleda toliko dobar da je isprve našao svoje mjesto pod suncem sigurne državne plaće kaj danas nije lako ni najvećim akrobatama.

AA
aabbcc
18:07 15.11.2013.

Smijesan naslov al mali ce biti dobar kada odraste i bude samostalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije