RAMPA USMRTILA POMORCE

Sindikalist Jadrolinije o tragediji na Lošinju: Predsjednik Uprave je rekao nešto što je zvučalo strašno ružno

Foto: Sime Zelic/Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
14.08.2024.
u 12:34

i pričamo o brodaru koji prevozi otočane, naše bodule, cijelu godinu. On je uspio izjaviti da se usmjerimo na nastavak sezone, poručio je predsjednik Sindikata

Nakon tragedije u Malom Lošinju ove nedjelje, kada je pala rampa trajekta Lastovo i usmrtila tri mornara, oglasilo se resorno ministarstvo na čelu s Olegom Butkovićem koji je naglasio kako je održao sastanak sa Strukovnim sindikatom pomoraca Jadrolinije (SSPJ). Ivan Srzentić, predsjednik tog sindikata, kritizirao je nadležne upravo zbog načina na koji se postupalo u ovoj situaciji, ali i već godinama kada je u pitanju sigurnost obnova flote. 

- Koliko možemo pričati o sigurnosti broda koji je star 56 godina i na kojem posada broda radi nekad 14 sati, to nisu sigurni brodovi. To je ono najbitnije što treba istaknuti u cijeloj priči - komentirao je gostujući na N1, pa se dotaknuo i same tragedije te tko je spasio četvrtog pomorca iz mora. 

- Kroz javnost se provlači priča o nekakvim imaginarnim spasiocima četvrtog člana posade. Moram istaknuti člana posade Zvonirmia Franića koji je spasio svog kolegu kad je skočio u more. Time sam sve rekao na koji način je pomorcima Jadrolinije stalo i do brodova Jadrolinije i do svojih kolega. To još nitko nije spomenuo. Ove samohvale Uprave i gluposti o kojima pričaju –  kozmetičke gluposti o nekim novim brodovima - kaže Srzentić. Ono što je predsjednika Sindikata dodatno razočaralo je bila i izjava predsjednika Uprave Davida Sopte. 

- Jučer je predsjednik Uprave rekao jednu stvar koja je zvučala strašno ružno: ‘usmjerimo se na nastavak sezone’. Mi pričamo o brodaru koji prevozi otočane, naše bodule, cijelu godinu. On je uspio izjaviti da se usmjerimo na nastavak sezone - kaže.

>> FOTO Ovo su najveće trajektne nesreće u Hrvatskoj

1/23

O svemu se još jučer oglasila i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, naglašavajući kako se istražuje kako je do nesreće došlo. ''Dana 11. kolovoza 2024. godine oko 15:40 sati prema lokalnom vremenu Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu zaprimila je informaciju o vrlo ozbiljnoj pomorskoj nesreći RO-RO putničkog broda „Lastovo“ u Malom Lošinju, u kojoj su poginula tri člana posade Jadrolinije, dok je četvrti član posade teško ozlijeđen.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o događaju je odmah obaviještena od dežurnih službi. Odmah po dojavi o događaju istražitelji pomorskih nesreća Agencije izišli su na teren radi provođenja očevidnih radnji, a koje traju i dalje. Glavni istražitelj pomorskih nesreća donio je dana 12. kolovoza 2024. godine Odluku o pokretanju sigurnosne istrage predmetne pomorske nesreće'', navodi se. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 4

TR
tratincica68
07:35 15.08.2024.

E da je 14 bilo bi dobro.ali radi se i 20 sati bez stat a apava 3 ure.

TP
The_Point
14:58 14.08.2024.

Novinar D. Perinović piše: Predsjednik Uprave David Sopta u 'Jadroliniju' dolazi 2017. godine, na natječaju na kojemu se prigodno nije tražilo ni iskustvo u pomorstvu i brodarstvu, ni program rada. Ondje ga je već godinu dana kasnije snašao golemi skandal oko natječaja za nabavku dvaju novih i dvaju polovnih katamarana: iako je odabir brodova završen, proces je zaustavljen jer su u javnost iscurili kompromitirajući detalji koji su upućivali na pogodovanje točno određenim tvrtkama. Sopta se branio tvrdnjama da se radi o 'zlonamjernim konstrukcijama i zamjeni teza'. 'Znam što bih učinio da sam na mjestu Uprave Jadrolinije', poručio je tada još friški ministar mora i prometa Oleg Butković, zapravo neskriveno tražeći ostavke, no na koncu se morao zadovoljiti smjenom tek dvojice članova Uprave, Ante Vranješa i Predraga Govorčina, koji su međusobno ratovali upravo oko spomenutih katamarana, pa i podnosili kaznene prijave zbog pogodovanja i navodnih prijetnji. David Sopta ostao je neokrznut, a kuloari su to jasno pripisali Plenkovićevoj zaštiti. No s Olegom Butkovićem ostao je na ratnoj nozi.

AN
Anamarija10
11:49 17.08.2024.

To zbori sindikalist “ ispod crte” koji godinama sjedi na bolovanju, prima plaću kao i oni koji rade, a svaki ukrcaj zbog svoje nesposobnosti odbija i bježi na bolovanje. To je problem Jadrolinije što se nezna riješiti neradnika koji svoj nerad i nesposobnost skrivaju iza firme “ sindikat”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije