Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO UPOZORENJE

Širi se nova telefonska prevara: Predstavljaju se kao policija i govore da vam je istekla osobna

Ako neku aplikaciju ne koristite, to znači da joj na vašem mobitelu nije ni mjesto
Foto: Yui Mok/PRESS ASSOCIATION
1/3
08.02.2024.
u 13:38

Kada primite poruku na engleskom jeziku koja tvrdi da je od policije, imajte na umu da hrvatska policija neće započeti razgovor s vama na taj način. Prekinite komunikaciju odmah čim prepoznate ovakvu prijevaru.

Nacionalni CERT zamijetio je nove pokušaje prijevare u kojima prevaranti putem telefonskog poziva uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama. Prilikom dolaznog poziva prikazuje se hrvatski broj, a osobe komuniciraju na engleskom jeziku.

Građani javljaju kako su zaprimili pozive koji započinju automatiziranom porukom "your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent." Prevaranti građane uvjeravaju da im je kompromitirana ili istekla osoba iskaznica te ih usmjeravaju na javljanje jednom od "operatera/agenata".

Nakon što se pritisne broj 1, javlja se osoba koja se na engleskom jeziku predstavlja kao zaposlenik hrvatske policije. Ovakav tip prevare koristi se za krađu osobnih podataka, a potencijalno i krađu financijskih sredstava.

Iz CERT-a imaju nekoliko savjeta za građane. Kada primite poruku na engleskom jeziku koja tvrdi da je od policije, imajte na umu da hrvatska policija neće započeti razgovor s vama na taj način. Prekinite komunikaciju odmah čim prepoznate ovakvu prijevaru. Nikada ne dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama. Vaši osobni podaci su važni i trebaju ostati sigurni. Izbjegavajte fotografiranje osobnih dokumenata i slanje istih nepoznatim osobama. Vaši osobni dokumenti mogu biti iskorišteni u razne svrhe ako padnu u pogrešne ruke.

VEZANI ČLANCI:

Nikada ne uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene. Budite oprezni pri obavljanju financijskih transakcija i uvijek provjeravajte identitet osobe ili institucije s kojom poslujete. Ako primijetite bilo kakav pokušaj prijevare, odmah to prijavite nadležnim službama i podijelite tu informaciju s drugima kako biste ih upozorili i spriječili da postanu žrtve iste prijevare. Dodatne savjete te podatak gdje prijaviti kazneno djelo pronađite na WebHeroj.

VIDEO Nestao pa opet "uskrsnuo": "Di si, radosti" grafit jutros ponovno osvanuo ispred Mimare

Ključne riječi

Komentara 2

NK
Najam krova
16:39 08.02.2024.

Ha ha ha, hrvatski policajci i engleski jezik. Dobitna kombinacija.

CH
chemica
14:42 08.02.2024.

Na nepoznate pozive se ne javljam godinama. Ako je stvor baš toliko uporan, provjerim pozivatelja, pa ako ga nema ni u jednom telefonskom imeniku, blokiram ga. Ako ga i pronađem, blokiram ga svejedno. Hehehehe. Ah te ljepote slobode s demokracijom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije