KRŠENJE ZAKONA

Širi se snimka turista kod Paga koji su uletjeli u jato dupina: Strogo je zabranjeno, a kazne za ovakve incidente su paprene

Dupini
Foto: pixabay
1/4
09.09.2024.
u 14:45

Plovilom se dupinima ne smije prilaziti na manje od 50 metara, a plovilo ne smije biti usmjereno izravno prema njima.

Bezobzirni turisti su gumenjakom upali u jato razigranih dupina nedaleko Metajne na otoku Pagu. Snimku tog incidenta objavili su na Facebooku u grupi "Cestovanie po Chorvátsku", a ubrzo je postala viralna. Možete je pogledati OVDJE

Fascinantna je, ali istovremeno pokazuje kršenje Zakona o zaštiti prirode, izvještava Novi list. Na snimci se vidi kako gumenjak skreće s kursa i približava se jatu dupina, a zatim prolazi kroz njega. Ovakvo manevriranje može dovesti do ozljeda dupina, a prema zakonu je zabranjeno.

Snimka namjernog kršenja zakona o zaštiti ugroženih životinjskih vrsta u Hrvatskoj, koja jasno zabranjuje namjerno hvatanje, ubijanje i uznemiravanje zaštićenih vrsta, prikupila je tisuće lajkova. Kazne za kršenje tih odredbi iznose do 4000 eura za fizičke osobe i do 33.000 eura za pravne osobe. Osim što je zabranjeno prilaziti dupinima s plovilom, zabranjeno je i plivati s njima, hraniti ih ili ih progoniti plovilom.

Plovilom se dupinima ne smije prilaziti na manje od 50 metara, a plovilo ne smije biti usmjereno izravno prema njima. Do dupina se smije prilaziti brzinom do pet čvorova, slijedeći njihov smjer kretanja. Zadržavanje u blizini jata je ograničeno na pola sata, a ako se primijete mladunci, potrebno je odmah se udaljiti. Svako namjerno uznemiravanje dupina treba prijaviti inspekciji Ministarstva zaštite okoliša i nadležnoj policijskoj upravi.

VEZANI ČLANCI: 

>>> Ovo su najopasnije vrste u Jadranu: Jedna je izuzetno otrovna i smrtonosna, a došla je iz drugih mora

Dupini
1/16

Komentara 1

DR
Draconic5
15:40 09.09.2024.

Očito opet razuzdani Česi. Ti ljudi kad nekud odu, kao da su pušteni s lanca. Jesu li prijavljeni, ili opet - nikom ništa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije