OKUPLJANJE STRUČNJAKA

Sirovine budućnosti: 'Ključna su rješenja koja smanjuju ekološki otisak i povećavaju energetsku učinkovitost'

17.10.2024.
u 14:21

Nositelj projekta je Rudarsko - geološko - naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a projektni konzorcij se sastoji od još 13 partnera iz ESEE regije

Znanstvenici, inženjeri i industrijski stručnjaci iz cijelog svijeta okupljaju se ovih dana u Dubrovniku. Naime, naš jadranski biser od 16. do 18. listopada domaćin je Međunarodnog susreta inženjera rudarstva i srodnih struka. Događanje je osmišljeno s ciljem razmjene znanja i iskustava o temama vezanim uz inovacije u obradi rude, s posebnim naglaskom na kritične mineralne sirovine, a fokusirano na regiju jugoistočne Europe.

Ovaj prestižni događaj, koji se održava u prekrasnom ambijentu dubrovačkog Starog grada, u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik služi kao prilika za raspravu o najnovijim tehnologijama i metodama za optimizaciju procesa ekstrakcije metala iz rude. Fokus je na održivim rješenjima koja smanjuju ekološki otisak i povećavaju energetsku učinkovitost.

DIM ESEE 2, projekt kojeg financira Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), potprograma Obzora Europa usmjeren je na povećanje inovativnosti među stručnjacima za mineralne sirovine u regiji istočne i jugoistočne Europe (ESEE regija). Program se uspješno provodi već četiri godine, a temeljen je na uspjesima prethodne Međunarodne škole rudarstva u Dubrovniku. U posljednje tri godine organizirane su radionice za profesionalce pod nazivima Inovacije u geološkoj prospekciji, Inovacije u procesnoj karakterizaciji mineralizacije i Inovacije u eksploataciji. Nositelj projekta je Rudarsko - geološko - naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a projektni konzorcij se sastoji od još 13 partnera iz ESEE regije.

Kroz niz predavanja, radionica i diskusija te grupni rad, sudionici imaju priliku upoznati se s inovativnim pristupima kao što su primjena najnovijih tehnologija zadovoljavajući ekološke kriterije, ali i potrebe društva za mineralnom sirovinom, no i problemima s kojima se ova grana industrije sve više susreće.

VEZANI ČLANCI: 

Cilj radionice je potaknuti suradnju između akademske zajednice i industrije te promicati razvoj održivih rješenja koja će oblikovati budućnost rudarstva u regiji. Usto, ideja je i poticati povezivanja i suradnju između stručnjaka za sirovine te europskih i međunarodnih tvrtki koje nude opremu, softver, savjetodavne usluge, znanje i tehnologiju povezanu s obradom ruda. Trodnevna radionica pruža jedinstvenu platformu sudionicima za razmjenu ideja, predstavljanje proizvoda i usluga te istraživanje inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočava sektor sirovina, kao pokretačka snaga industrije.

Radionica se odvija u hibridnom formatu, fokusirajući se na tehnološke inovacije u obradi primarnih i sekundarnih mineralnih sirovina, kao i na rješavanje ekoloških i ekonomskih aspekata tih procesa. U Dubrovniku se odvijaju i predavanja koja vode akademski stručnjaci i profesionalci iz industrije, a na međunarodnom susretu otvaraju se prilike za praktično učenje kako bi se suočili s izazovima u preradi mineralnih sirovina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije