Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKE HAK-A

Skliski kolnici, slaba vidljivost... Kako voziti po kiši i teškim uvjetima?

Promjena vremena stigla je na splitsko područje
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
15.10.2023.
u 09:06

HAK na vozače da poštuju prometne propise i povećaju pozornost

Otpalo lišće na kolniku, maglovita jutra i veće količine vode na cesti nakon često dovode do većeg broja prometnih nesreća. Od nedjelje je najavljena velika promjena vremena pa više nećemo uživati na suncu već nam slijede kišni dani i bit će potrebno više opreza u prometu. Kada pada kiša dolazi do smanjenog prianjanja guma na podlogu zbog skliskog kolnika. Hrvatski autoklub u svojim preporukama kako voziti u kišnim uvjetima donosi nekoliko savjeta kako bi vožnja prošla što sigurnije i bez nesreće.

Apeliraju na vozače da poštuju prometne propise i povećaju pozornost. To se odnosi na poštivanje znakova ograničenja brzine, pogotovo u zonama škola. Treba izbjegavati naglo kočenje i naglo zaokretanje upravljača. Potrebno je držati i veći razmak ispred vozila, pogotovo ako su u koloni. Trebaju računati i na to da su kolnici skliskiji na dijelovima gdje ima otpalog lišća. Potrebno je uključiti i kratka svijetla bez obzira na vidljivost.

VEZANI ČLANCI

HAK apelira vozače i da pripaze na ove stvari:

- neka se vežu sigurnosnim pojasom i oni i putnici
- neka se pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom kretanja i povećanim oprezom
- neka vode računa o pješacima kojima otvoreni kišobrani smanjuju preglednost
- neka pažljivo voze na mjestima gdje se na kolniku stvaraju lokve, kako ne bi pri prolazu zalijevali pješake i
- neka vode računa o skliskom kolniku zbog nanošenja zemlje s oranica, naročito na lokalnim cestama izvan nas 

Pješacima skreću pozornost na to da kolnik prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu ili da koriste pješačke pothodnike. Da poštuju značenje svjetla na semaforu i neka danju u uvjetima smanjene vidljivosti i noću izbjegavaju kretanje kolnikom. Potrebno je nositi svjetliju obuću i odjeću, po mogućnosti s fluorescentnim i reflektirajućim detaljima.

VIDEO Trenutak stravičnog sudara: Vozačica skrenula u krivi smjer, na nju naletjelo drugo vozilo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije