Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALNO OPASNO VRIJEME

Skoro cijela Europa na udaru oluje: Očekuje se i u Hrvatskoj, upaljen meteoalarm

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL/Estrofex
1/5
20.05.2024.
u 09:03

Veći dio Europe mogao bi doživjeti oluju, a razina prijetnje podignuta je na 2 od moguće 3 u centralnoj Italiji, gdje bi mogla pasti obilna kiša te tuča, a najavljuju se i tornada

Potencijalno opasno vrijeme. Tako je ocijenio je Državni hidrometeorološki zavod vrijeme diljem unutrašnjosti ovog ponedjeljka, i to zbog grmljavinskog nevremena koje najavljuje i Europski centar za predviđanje oluja. Nevrijeme koje nam stiže očekuje se u razdoblju od 8 sati danas do 8 sati u utorak ujutro. 

DHMZ tako za Hrvatsku najavljuje vjerojatnost grmljavine veću od 60 posto, dok bi tek na Jadranu vrijeme trebalo biti u ''zelenom''. Još nešto nestabilnije trebalo bi vrijeme biti u utorak, kada će žuti meteoalarm biti proširen na cijelu Hrvatsku.

Foto: DHMZ

''Djelomice sunčano i nestabilno. Lokalni pljuskovi uglavnom popodne, češći u unutrašnjosti, mogu biti i izraženiji, navečer i drugdje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu i jugozapadni. Najviša temperatura od 22 do 27 °C'', najavio je za ponedjeljak DHMZ, a slična prognoza najavljena je i za utorak. 

– U utorak su mjestimice u unutrašnjosti mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Od srijede smirivanje, ali ne i stabilizacija vremena, tako da se ne može izdvojiti dan kada neće biti barem kratkotrajne kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. I na Jadranu je utorak najnestabilniji uz čestu kišu, pa i u obliku mjestimice izraženijih pljuskova, te uz jako jugo i južni vjetar. Od srijede dulja sunčana razdoblja, ali ne i posve stabilno, uz uglavnom jugozapadni vjetar i jugo – prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Međutim, nije jedino Hrvatska na udaru nevremena. Prema Estofexu, veći dio Europe mogao bi doživjeti oluju, a razina prijetnje podignuta je na 2 od moguće 3 u centralnoj Italiji, gdje bi mogla pasti obilna kiša te tuča, a najavljuju se i tornada. U ostatku Europe razina prijetnje je na 1. Dok se većinom svugdje očekuje obilna kiša, upozorenje je za Hrvatsku, kao i okolne države, izdano i zbog moguće tuče te jakog vjetra. 

Foto: Estofex

– Mjestimično do raširene grmljavinske oluje predviđaju se u većem dijelu Europe tijekom prognoziranog razdoblja. Velik dio aktivnosti bit će vezan uz područje preko Iberije/Francuske i njezino prednje krilo, kao i bazen nižih visina koji se protežu od Francuske do Poljske i dalje u Rusiju. U većini Skandinavije neće biti oluja zbog suhog zraka u nižim slojevima troposfere. Predviđena je veća mogućnost oluja na prednjem boku doline, gdje se predviđa jače strujanje srednje troposfere – objašnjavaju meteorolozi Estofexa.

>> VIDEO Snimke magle na područje gdje je prizemljen helikopter

Komentara 3

IV
ivica.vranjic
06:20 21.05.2024.

Zalijevam vrt ipak. Vi i vaša predviđanja i prognoze. Ko da će Hajduk biti prvak.

Avatar spica10
spica10
11:16 20.05.2024.

ne postoji predviđanje oluje ovdje, postoji kako vidimo generiranje oluja!

BA
Bahatunko
12:53 20.05.2024.

Kao i zadnjih 20 puta kad ste najavljivali oluju, mislim da će pasti kišica na pola sata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije