STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA

Turisti u Istri iz mora vadili plemenite periske, zaradili paprene kazne

Periske
PU istarska
07.08.2024.
u 14:55

Kako se radi o strogo zaštićenim svojtama, čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1800 eura.

Policijski službenici su proteklog vikenda prekršajno sankcionirali dvojicu muškaraca koji su iz mora izvadili mrtve jedinke plemenite periske, javlja istarska policija. Umaška policija je 4. kolovoza oko 14 sati na plaži kod Ulice Moela zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina koji je iz mora izvadio tri ljušture školjke, a Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola istoga dana oko 16 sati u kampu na području Rovinja zatekla je 42-godišnjeg nizozemskog državljanina koji je iz mora izvadio dvije ljušture školjke plemenita periska.

Kako se radi o strogo zaštićenim svojtama, čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv oba muškarca je na nadležnim sudovima pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1800 eura. Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte, o čemu su sačinjeni i edukativni letci na njemačkom i talijanskom jeziku.

VEZANI ČLANCI:

FOTO BBC objavio 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo

Periske
1/19

Komentara 2

CR
crocro
16:40 07.08.2024.

Ako je ukupni iznos kazne za vađenje zakonom strogo zaštićenih školjki, 1800 eura, to je onda dobar stimulans strancima da nastave s vađenjem školjki pa taman da se radi i o posljednjim primjercima ove vrste školjke. Najprije sam pomislio "Evo, konačno da se to zove kazna od 18 000 eura", kad ono sića za mali turistički džep. Upravo zato čitamo učestalo o nestašlucima stranaca u akciji vađenja zaštićene vrste školjaka, pustite ih neka izlove sve što se da izloviti i onda mir Božji. Ako se znaju točne lokacije školjki, onda iznad te lokacije metar velikim slovima napisati da je vađenje periski strogo zabranjeno a onaj tko iznese iz mora školjke biti će kažnjen s 20 000 eura po jednom primjerku školje. Ovako se crno piše populaciji ove vrste školjki u Hrvatskoj.

CR
crocro
17:56 07.08.2024.

Oko ovoj pupulaciji školjki u našoj zemlji, prijeti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa od strane avanturista koji ih kao trofeje nose svojim kućama, a Hrvatskoj prijeti da će svojim budućim naraštajima u školama govoriti da su u hrvatskom moru "nekada" bila staništa strogo zaštićenih školjki periski, a zbog niskih kazni za počinitelje su izlovljene, onda kazne ne mogu biti sveukuno 1800 eura, već za jedan primjerak školjke najmanje 20 000 eura, i to provoditi u djelo na mjestu počinjenja kaznenog djela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije