referendum

Slab odaziv građana. Do 16 sati glasovalo 33,79 posto birača

milanovic, referendum (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/20
22.01.2012.
u 09:40

Europska unija je šansa za razvoj i napredak i razvoj svih hrvatskih talenata, kazao je premijer Milanović nakon što je glasao.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je koliki je bio odaziv birača do 16 sati na referendum o ulasku Hrvatske u EU. Objavljeni podaci pokazuju kako je do 16 sati na referendum izašlo 33,79 posto građana odnosno njih 1.316,053. Najveći odaziv je u Gradu Zagrebu gdje je glasovanju pristupilo 274.462 ljudi što je 40,05 posto ukupnog biračkog tijela u Gradu Zagrebu, te u Međimurskoj županiji gdje se oko ulaska Hrvatske u EU izjasnilo 38,5 posto birača.

Najmanji odaziv, 25,53 posto do 16 sati, bio je u Vukovarsko - srijemskoj županiji.

GONG je izvijestio kako do 18 sati nije bilo bitnih nepravilnosti na održavanju referenduma već nekoliko manjih grešaka kao što je ne provjeravanje identifikacijskih dokumenata u Dugoj Resi i Generalskom Stolu te neadekvatna lokacija glasačkog mjesta u kontejneru bez struje i grijanja u mjestu Svinica Krstinjska, dok je birački odbor je u Brinjama slušao na radiju debatu o Europskoj Uniji.

Prema prvim objavljenim podacima do 11 sati je glasovalo  443.623 birača, odnosno 11,44 posto od ukupnog broja birača, a najveći odaziv bio je također u u Gradu Zagrebu (14,84 posto) dok je najmanji bio na području Zadarske županije (8,04 posto).

Podatke o odazivu birača pogledajte ovdje.

GONG je izvijestio kako je održavanje referenduma do 11.30 sati proteklo mirno i bez incidenata.

Od jutros u 7 pa sve do 19 sati građani mogu na 6750 glasačkih mjesta izaći na referendum te odgovarajući na referendumsko pitanje "Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?"  odlučiti o pristupu zemlje u EU.

Prvo glasačko mjesto već je, računajući prema našem vremenu, otvoreno jučer u 19 sati u Novom Zelandu, a glasovanje se završava u Los Angelesu, sutra u 4 sata.

>>Svjetski mediji: Oko 60 posto Hrvata poduprijeti će ulazak u EU

>>"Ulazak Hrvatske u EU može dovesti do vala povratka Srba"

Na referendumu je glasao i premijer Zoran Milanović i to na biralištu u zagrebačkoj Krajiškoj ulici u Osnovnoj školi Petra Zrinskog.

- Osobno nemam koristi od ovoga, ja sam predsjednik hrvatske Vlade. Ja vjerujem u ovo. Europska unija je šansa za razvoj i napredak i razvoj svih hrvatskih talenata. Ni jednu odluku nismo ovako dugo donosili. Ovo je prvi put da svojevoljno ulazimo u neku organizaciju. Kod mene nema euroskepticizma, ali postoji zdrava ljudska skepsa. Nismo veliki, ali nismo ni beznačajni, kazao je premijer.

>>Željko Kerum namjerno izbjegao novinare i glasao za EU

>>Jovanović: EU je sredstvo za bolji, kvalitetniji i sretniji život

Referendumu su također pristupili predsjednik Ivo Josipović i bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Veseli me što će Europa postati moj dom. Uživat ću sva prava kao i ostali građani Europske unije. Ovo je veliki dan za Hrvatsku, moj prvi dom, a 1. srpnja 2013. hrvatska povijest bit će prelomljena - rekao je Ivo Josipović te dodao:

- Do sada smo se razvijali u dobrom pravcu, ali imamo puno toga za učiniti. Čekaju nas reforme i zagovaram euro-realizam. Također, očekujem jačanje suradnje sa zemljama u regiji i pozitivan ishod referenduma.

Predsjednica HDZ-a očekuje pozitivan ishod referenduma.

- Sigurna sam da je ovo povijesni dan. Hrvatska svojom tradicijom i kulturom pripada Europi i danas to moramo pokazati. Mi 1. srpnja 2013. sjedamo za stol sa europskim narodima i nitko više neće odlučivati bez nas. Bila mi je čast voditi Vladu koja je završila pregovore. Imat ćemo što pokazati onim što jesmo. Tu pripadamo i tu se vraćamo - kazala je Kosor.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da je zadovoljna odazivom građana na referendum.

- Po svim pokazateljima raspoloženje je proeuropsko. Ovo je jedan od najvažnijih dana za Hrvatsku - kazala je.

HNS-ov ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak u pratnji svoje supruge nešto iza 9 sati stigao je na svoje biračko mjesto u osječku Osnovnu školu Frana Krste Frankopana. Za njega, kaže nije bilo dvojbe prilikom zaokruživanja.

- Ovo je veliki dan za ovu državu. Uvjeren sam da će sve proći u najboljem redu. To je proces koji traje već 20 godina i na kojega su se pripremali hrvatski građani.

Ključne riječi

Komentara 998

OB
-obrisani-
11:15 22.01.2012.

. .Jadni naši mozgovi. ....

OB
-obrisani-
11:30 22.01.2012.

. ...smrt fasizmu....sloboda narodu....HR..ZA..EU.. .

RA
razzzor007
12:08 22.01.2012.

Hrvat, dakle PROTIV!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije