POŽEGA - Razbijanjem šest tisuća jaja danas je u Požegi počelo pravljenje najdužeg kolača u Hrvata i jednog od najdužih u svijetu. Dvostruka hrvatska prvakinja u slastičarstvu Dragica Lukin iz Umaga uz pomoć učenika prehrambene struke Poljoprivredno prehrambene i Obrtničke škole prihvatila se najizazovnijeg posla u svojoj četiri desetljeća dugoj karijeri.
- Kolač će biti dug 152 metra i težit će oko tonu i pol. Osim 6.000 jaja, utrošit ćemo 250 kilograma šećera i isto toliko brašna. Krema koja neće biti u svakom dijelu kolača ista težit će oko 250 kilograma. U njoj će biti i čokolade koju nam je doniralo Zvečevo, lješnjaci, sezonsko voće, orasi i slično. Od šećera napravili smo grbove Hrvatske, Požeško - slavonske županije i Hrvatske obrtničke komore kojima ćemo ukrasiti kolač čija će prezentacija biti na desetom Obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Požegi u petak - kazala je Dragica Lukin koja je u Požegu stigla u sklopu Obrtničke komore Požeško - slavonske i Istarske županije.
Sutra će se kolač nadijevati kremom, a biskviti se peku danas, nakon čega će se kolač staviti u komoru za hlađenje. U petak će se ukrašavati prije prezentacije i degustacije koja je zakazana za 17 sati.
Kolač čija će širina biti 40 centimetara trebao se natjecati i za Guinessov rekord, ali je prekasno prijavljen za natjecanje.