Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 1. rujna

Slavonci do mora mogu noćnim vlakom po 40 posto nižoj cijeni

Osijek: Obnovljena je 125 godina stara zgrada željezničkog kolodvora
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
01.07.2024.
u 12:16

Vožnja traje 10 sati i 45 minuta, ali je putovanje ugodnije i bezbrižnije od autobusa, pa i automobila, pod uvjetom da radi klimatizacija

Vlakom se iz Slavonije na more od prošle subote može otputovati po 40 posto nižoj cijeni. Krenuli su od 29. lipnja, naime, sezonski noćni vlakovi na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb – Split, kao i na potezu Vukovar – Vinkovci – Zagreb – Split. Riječ je o akciji HŽ Putničkog prijevoza "Vlakom na more", koja će trajati do 1. rujna. Primjerice, vlak iz Virovitice u Split kreće svaki dan u 22.36 sati, vožnja traje 10 sati i 45 minuta, a cijena karte je 18.85 eura. Putnici mlađi od 18 godina, umirovljenici i studenti, zahvaljujući sufinanciranju Virovitičko-podravske županije, vlakom se voze besplatno.

Osječani, pak, vlakom prema moru kreću u 19.48 sati, a do odredišta će se voziti 13 sati i 33 minute. Putovanje će platiti 22,56 eura. Iz Vinkovaca vlak kreće u 17.21 sat, a u Splitu je u 6.51 sati sutradan, za cijenu od također 22,56 eura. Zbog radova na relaciji Vukovar – Vinkovci i obrnuto putnici će biti prevezeni autobusima. Putnici koji putuju do ili iz Šibenika presjedaju na kolodvoru Perković. Inače, iz Zagreba se do Splita uz 40 posto popusta vozi još od 3. lipnja, a ta će akcija trajati do 29. rujna. Riječ je o dvije noćne i dvije dnevne linije, a karta stoji 15 te 16 eura.

Karte se kupuju na blagajnama HŽPP-a i online, a na karte kupljene online putnici ostvaruju dodatnih 5 posto popusta. Mjesto u vlaku potrebno je rezervirati, a rezervacija se naplaćuje 1,06 eura. Posebna ponuda ne može se ostvariti na udaljenostima kraćim od 25 kilometara. Putnici koji putuju noćnim vlakovima mogu kupiti kartu za vagon za spavanje, vagon s ležajima i vagon sa sjedalima. Dodatno se plaća korištenje postelje ili ležaja. Primjerice, postelja u odjeljku za tri osobe stoji 9 eura, a ako putnik želi spavati sam u odjeljku, stajat će ga to 25 eura.

VEZANI ČLANCI:

Djeca i učenici prevoze se besplatno uz predočenje pametne kartice, isto kao i umirovljenici te osobe starije od 65 godina. Besplatnu kartu potrebno je preuzeti na blagajnama HŽPP-a, uz obaveznu nadoplatu rezervacije mjesta u iznosu od 1,06 eura. U slučaju da se u sezonskim noćnim vlakovima djeca i učenici prevoze u vagonu za spavanje ili vagonu s ležajima, korištenje postelje ili ležaja se naplaćuje. Redovni studenti putuju po jedinstvenoj cijeni od 9,95 eura mjesečno uz obaveznu nadoplatu rezervacije mjesta.

U noćnim vlakovima na relaciji Osijek – Split i Vukovar/Vinkovci – Split i, naravno, obrnuto, mogu se prevesti bicikli po cijeni od 1,99 eura. U dnevnim vlakovima na relaciji Zagreb – Split mogu se prevesti isključivo sklopivi bicikli koji se prevoze kao ručna prtljaga. Prijevoz kućnih ljubimaca dopušten je u svim vlakovima. Iako se naši građani već poslovično šale na račun brzine i točnosti vlakova u Hrvatskoj, putovanje vlakom i dalje je ugodnije i bezbrižnije od autobusa, pa i automobila. Pod uvjetom da radi klimatizacija.

 

GALERIJA Jeste li ih posjetili? Ovo je 10 najboljih povijesnih znamenitosti na hrvatskoj obali!
Osijek: Obnovljena je 125 godina stara zgrada željezničkog kolodvora
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije