Zbog nasukavanja, vlasnik glisera 'Mama' kažnjen sa 2600 kuna

Slovenci na hridi: Nismo bili pijani, prejaki su nas valovi bacili na otok

23.06.2009.
u 18:55

Zbog nasukavanja 12-metarskog glisera na obalu otoka Veliki Paranak, Slovenac Boštjan Gabrič saslušan je pred djelatnicima Lučke kapetanije Zadar. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obavilo je kratak postupak te ga novčano kaznilo sa 2600 kuna jer je zanemario sigurnost plovidbe, čime je prekršio Pomorski zakonik.

Uključen autopilot?!
Uoči nasukavanja u noći na petak gliser “Mama” Boštjana Gabriča, tipa Marko Polo, umaških registracija, neslužbeno doznajemo, imao je uključen autopilot.

U trenutku havarije na gliseru su bila, osim Gabriča, još dva člana posade, također slovenski državljani, i na sreću, nisu ozlijeđeni. Nitko od njih nije htio napustiti brod, a o neseći su Kapetaniju izvijestili tek sutradan. Iako se po nesretnom događaju na Velikom Parnaku, južno od otoka Sestrunj, nagađalo da su Slovenci nasukali brod jer su bili pod utjecajem alkohola i da su zbog toga zaspali, Boštjan Gabrič to niječe. Kaže kako je zbog izmišljotina o pijanstvu umalo doživio srčani udar.

– To su gluposti i neistine! Nismo pili niti smo spavali! S nama nije bilo ništa, psihofizički smo uredu, ali smo doživjeli šok zbog nesreće – kaže B. Gabrič te ističe da je te noći bilo jako nevrijeme te da GPS nije radio.

– Valovi su bili veliki zbog čega smo se valjali po brodu, a GPS je pokazivao pogrešan smjer, kao i kompas, koji se ljuljao zajedno s brodom. Iz Umaga smo prijatelji i ja krenuli u Murter u noći baš ne bismo li izbjegli nevrijeme. Vozio sam stoga bliže kopnu i završio na malom otočiću – objasnio nam je Boštjan Gabrič. Dodao je kako ima dugogodišnje pomorsko iskustvo.

Bez broda, ostao kredit
– Nedavno sam podignuo kredit i kupio brod te ga registrirao u Hrvatskoj. Platio sam porez i sad sam ga na kraju razbio – požalio nam se Gabrić, koji će gliser, nakon što ga dotegle do Zadra, prevesti do Umaga na popravak. Jučer ujutro počelo je odsukavanje broda nakon što su pukotine zatvorene.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije