Deportacija

Slovenci nam vratili migrante

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
23.01.2016.
u 12:30

Četvero djece i njihove dvije majke iz izbjegličkog vala – pripadnike tzv. ranjivih skupina – slovenska je policija jučer vratila u prihvatne centre u Zagrebu i Ježevu

Četvero djece i njihove dvije majke iz izbjegličkog vala – pripadnike tzv. Ranjivih skupina – slovenska je policija jučer vratila u Hrvatsku. Smješteni su u hotelu Porin. Deportirano je i još devet muškaraca koji se trenutačno nalaze u Prihvatnom centru za strance u Ježevu. Riječ je o migrantima iz Maroka, Sirije i Iraka koji nisu poštovali nova pravila slovenske vlade po kojima prolazak kroz Sloveniju dobivaju samo oni koji se izjasne namjeravaju li tražiti azil u Austriji ili Njemačkoj. Druga mogućnost im je bila da zatraže azil u Sloveniji, ali to nisu učinili.

Trošak krize

– Za sve njih u tijeku je postupak daljnje readmisije. Za daljnji je postupak nadležna Policijska uprava zagrebačka – rečeno nam je u MUP-u. U prijevodu to znači da će ih Hrvatska pokušati vratiti u zemlju iz koje su došli, odnosno u Srbiju. Ti su migranti u Sloveniju doputovali u četvrtak navečer preko graničnog prijelaza Dobova, u valu s više od 1800 izbjeglica koji su stigli u dva vlaka. U trenutku dok u Saboru još nisu bili potvrđeni članovi nove vlade, a stari su brojili zadnje sate mandata, Policijska uprava Novo Mesto, jučer je objavila da u Hrvatsku kani vratiti 15 izbjeglica.

– Policija će dobiti zahtjev za readmisiju i na njega odgovoriti – kazao nam je Ranko Ostojić. Koji sat kasnije ne samo da je odgovor već bio napisan već su migranti i bili u prihvatnim centrima u Hrvatskoj, a poslijepodne je državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic kazao kako je suradnja s Hrvatskom zadovoljavajuća te kako će predložiti susret ministara unutarnjih poslova čim se potvrdi nova vlada. U postupku readmisije kod nas se otprije nalazi 31 migrant koji bi trebao biti vraćen u Srbiju.

Riječ je o osobama koje dolaze iz zemalja koje nisu zahvaćene ratnim sukobima. Trenutačno se nalaze u Prihvatnom centru za strance i trebali bi biti vraćeni u Srbiju, prvu zemlju iz koje su ušli u Hrvatsku. Prije desetak dana Ranko Ostojić je izjavio da “taj postupak ide otežano, ali se provodi”. Prema podacima MUP-a, od početka migracijskog vala 16. rujna prošle godine do ovoga četvrtka kroz Republiku Hrvatsku prošlo je 600.699 osoba.

Njih samo 89 tisuća imalo je neku vrstu identifikacijskog dokumenta. Trošak migracijske krize Hrvatsku je do sada stajao 145 milijuna i 333 tisuće kuna, a iz fondova EU Hrvatskoj je odobreno 16,4 milijuna eura (oko 123 milijuna kuna). Zahtjev za azil u Hrvatskoj do sada je podnijelo dvadesetak izbjeglica, baš kao i u Sloveniji i Mađarskoj. Vlade tih dviju država jučer su u Brdu kod Kranja održale zajedničku sjednicu, no važnija od teme imigranata bila je ekonomska suradnja, posebice u pitanju infrastrukture.

Pobjeda razuma

Slovenski premijer Miro Cerar prije nekoliko dana apelirao je na pomoć Makedoniji u osiguranju granice, čime bi se spriječile tenzije između zemalja na ruti, što je jučer podržao mađarski premijer Viktor Orbán, no za njega je pitanje imigranata je gotova stvar. Orbán je prije dolaska u Sloveniju ponovio kako “imigrantska ruta može ići kamo god hoće, ali sigurno je da neće prolaziti kroz Mađarsku”, a austrijsku odluku da ograniči broj migranata nazvao je pobjedom razuma nad dogmatskim razmišljanjem. I dok je prolaz migrantima  zapriječen, prolaz robe iz koparske luke prema Mađarskoj širom je otvoren. Interes Mađarske i Slovenije jest gradnja drugoga kolosijeka na pruzi od Kopra do Divače koja spaja luku Kopar s Budimpeštom i dalje prema istočnoj Europi, što bi – uz činjenicu da je Kopar, a ne Rijeka, već “odabran” kao mađarska luka – moglo negativno utjecati na isplativost nizinske prugu od Zagreba prema Rijeci, a što je predstavljeno kao jedan od ključnih projekata tada još mandatara Tihomira Oreškovića.

>> 'Silovane žene same su krive jer su upotrebljavale parfem i bile oskudno odjevene'

Komentara 43

NE
nemanatrag
13:26 23.01.2016.

Saudijska arabija i Qatar će biti sretni braću udomiti....šaljite ih tamo!

BF
brusnjak.franc
13:26 23.01.2016.

opet ovi Slovenci

PA
pavo
12:49 23.01.2016.

Slovenija Hrvatskoj bez problema vraća izbjeglice, a Hrvatska ih smješta u hotel i "pokušati" će ih prosliediti ih u Srbiju! Valjda će se, dolazkom nove vlade, konačno promieniti ta razvidna nesposobnost i nebriga o hrvatskim nacionalnim interesima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije