SPOR Oštre reakcije zbog Slovenskih navoda da se RH nije odrekla svoje prošlosti

Slovenci nam zbog NDH blokiraju NATO

24.01.2009.
u 21:14

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina odbacio je danas navode Državnog vijeća Slovenije da se Hrvatska nikad jasno nije odrekla NDH, ističući kako je Hrvatska svoju državnost baštinila na antifašizmu.

– Mi nismo sljednica NDH nego je naša baština utemeljena na antifašizmu – rekao je Komadina. Slovensko državno vijeće 19. siječnja prihvatilo je zaključak da preporučuje da parlament odgodi odlučivanje o ratifikaciji pristupnog protokola za NATO zbog neriješenoga graničnog pitanja, a njegova je komisija za međunarodne odnose, na poticaj zastupnika Zmage Jelinčiča, navela da je članstvo Hrvatske u NATO-u upitno i zato što je “NDH još prisutna u političkoj svijesti današnje RH”.

Komisija za međunarodne odnose Državnog vijeća zaključila je da parlamentu predlaže odgodu ratifikacije pristupnog protokola RH s NATO-om i zbog “dodatne okolnosti” koja se ogleda u navodnom odnosu današnje RH prema NDH. (H)


Mehun: Hrvatska je stvorena na temeljima antifašizma

Reagirajući na slovenske tvrdnje po kojima se Hrvatska nikada nije jasno odrekla NDH, glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun rekao je u subotu da je Hrvatska stvorena na temeljima antifašizma, a da oni koji žele podmetati nešto drugo žive u dalekoj prošlosti. "Ne u jednoj prilici isticano je da je Hrvatska država stvorena na temeljima antifašizma, što doista i jest", kazao je Mehun u izjavi za Dnevnik HTV-a. Mislim da smo svi zajedno na ovim prostorima umorni od takve prošlosti, treba je uvažavati, treba je naučiti ali trebamo svi zajedno gledati u europsku budućnost, rekao je Mehun. Komisija za međunarodnu suradnju slovenskog Državnog savjeta, koji ima uglavnom savjetodavnu ulogu, početkom je tjedna preporučila da se zbog neriješenog graničnog pitanja odgodi ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO, a u svom zapisniku navela da bi se današnja Hrvatska morala odrediti prema nasljeđu NDH jer do sada nije isplatila ratnu odštetu "pogođenim narodima i državama". (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije