Nakon Piranskog zaljeva, Svete Gere i Ljubljanske banke, novi kamen
spoticanja u hrvatsko-slovenskim odnosima mogao bi biti – slavonski
čvarak!
Ozbiljan problem
Nakon što je poznati slavonskobrodski kulinar Tomislav Galović
patentirao čvarak kao autohtoni slavonski proizvod sa zaštićenim
zemljopisnim porijeklom i najavio ishođenje njegova patenta na području
cijele Europske unije, slovenska javnost digla se na noge. Vodeći
slovenski etnolog dr. Janez Bogataj izjavio je za ljubljanski list
Indirekt da je zaštita čvaraka potpuna besmislica jer se oni proizvode
gotovo u cijeloj Europi, a razlikuju se, kako tvrdi, samo prema
debljini te načinu izrade.
– Čvarak nije samo slavonski, nego i slovenski proizvod, samo što ga mi
zovemo ocvirk ili grump – kaže Bogataj, napominjući da se radi o vrlo
ozbiljnom problemu jer je Slovenija dosad prema europskoj uredbi EEC
510 koja propisuje postupak dobivanja potvrda za autohtone proizvode s
kontroliranim zemljopisnim porijeklom uspjela zaštitit samo nekoliko
svojih proizvoda.
Jedinstveno naše
Mogućnost da države koje se približavaju članstvu u EU zaštite svoje
proizvode koji se neregistrirano proizvode u Sloveniji zabrinjavaju
slovenske proizvođače jer se boje da svoje proizvode više ne bi mogli
prodavati pod dosadašnjim, na tržištu poznatim nazivima. To dogodilo
koparskoj vinariji koja je prije dvije godine prestala s proizvodnjom
bijelog vina tokaj koje je svojevrstan mađarski brend.
Slavonski kulinar Galović, koji je i pokrenuo zaštitu čvaraka, odbacuje
slovenske navode.
– Slavonski čvarak jedinstvena je, specifična delicija koja se
proizvodi samo na području Slavonije i nigdje više. Tvrdnje Slovenaca
potpuna su glupost, a ako se osjećaju ugroženi na tržištu, neka pokrenu
postupak registracije svojih ocvirka ili grumpa kao autohtonih
slovenskih proizvoda – kaže Galović.
Desetak godina iza Hrvatske
U zaštiti imena i patentnim pravima na autohtone proizvode Slovenija je najmanje deset godina iza Hrvatske – tvrdi Galović, koji se patentnim pravima bavi već nekoliko desetljeća, još iz vremena dok je na tim poslovima radio u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću. – Dosad su uspjeli zaštititi samo ekstra djevičansko maslinovo ulje iz slovenske Istre, pa je normalno da se boje mogućnosti da ostanu bez prava proizvodnje poznatih delicija – kaže Galović.