Šok i zabrinutost

Slovenski političari zašutjeli nakon objave audiosnimke

Tomislav Miletic/PIXSELL
22.07.2015.
u 23:40

Vesna Pusić: Kad bi bilo što od tih navoda bilo istinito, bilo bi to šokantno i drastično bi promijenilo situaciju

– To je zabrinjavajuće, ne izgleda dobro – glasila je reakcija premijera Zorana Milanovića na Večernjakovu objavu transkripata koji upućuju na to da je u arbitražnom postupku o granici između Hrvatske i Slovenije bilo grubog kršenja pravila kad je član Arbitražnog suda Jernej Sekolec slovenskoj zastupnici pred sudom Simoni Drenik ne samo dojavio da će Slovenija dobiti dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale već najmanje dva puta i detaljno prenosio sudačke razgovore, dogovarao strategiju utjecaja na suce te tražio da mu se pripreme neki dokumenti koje bi predstavio kao svoje.

No nije samo premijer Milanović izrazio zabrinutost.

Cijela je politička scena u Hrvatskoj, podjednako vlast i oporba, danas ujutro bila zatečena objavom u Večernjem listu. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odmah ujutro sazvala je izvanrednu presicu. Dogodilo se ono što su vjerovali da je nemoguće kad je Hrvatska Stalnom međunarodnom arbitražnom sudu u Haagu, kao profesionalnom i uglednom tijelu, povjerila rješavanje granice na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije: nepristranost i objektivnost sudaca pala je u vodu.

“To su gluposti”

I dok smo iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dobili tek šturi odgovor da “ne komentiraju novinske napise”, a iz slovenske vlade, kao ni iz ureda predsjednika koji je 2009. bio i potpisnik Arbitražnog sporazuma, niti to, slovenski su političari bili razgovorljiviji za tamošnje medije. Ministar Karl Erjavec i premijer Miro Cerar napali su Večernji list, kazavši da je riječ o “glupostima”, “političkom momentom” te “pokušajem utjecaja na sud”. Večernji je list u tiskanom izdanju najprije objavio transkripte, a danas poslijepodne na web-stranicu stavio i audiozapis telefonskih razgovora između Sekolca i zastupnice pred Sudom Simone Drenik kako bi se i dodatno potvrdila autentičnost. Nakon te objave slovenska je politika zašutjela. Ali nisu i slovenski novinari, koji su u velikom broju tražili od Večernjeg lista da im se dopusti objaviti audiosnimke.

Prije objave audiosnimaka, slučaj je komentirao i premijer Zoran Milanović.

To je zabrinjavajuće, ne izgleda dobro. Ali s malom zadrškom to kažem, provjerit ćemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese – kazao je premijera Zorana Milanovića.

Premijer je, na pitanje novinara koji su koraci Hrvatskoj na raspolaganju, odgovorio: – Ostanimo zasad na ovome. Ovo mi se ne sviđa. Dopuštam da je moguće riječ o nekoj grešci, ali ako nije, znat ćemo zaštiti nacionalne interese. Kazao je i da je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na tu temu imala tiskovnu konferenciju koju su detaljno uskladili. Treba napomenuti da su i premijer Milanović i ministrica Pusić komentirali tekst u Večernjem prije objave audiosnimaka.

– Kad bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi promijenilo situaciju. Hrvatska je pristupila arbitraži u dobroj vjeri da će se postupak odvijati u skladu s pravilima arbitražnog suda koji ističe nepristranost i neovisnost arbitara – rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te dodala: – Obavijestit ćemo Arbitražni sud i EK.

Na pitanje bi li, ako se navodi pokažu istinitima, to odaslalo lošu sliku o međunarodnoj pravdi, odgovorila je: – Kad bi to bilo točno – da.

Iz Haaga još ništa

U slovenskim se medijima oglasila i jedna od prozvanih, Simona Drenik iz MVP-a, koja je kazala da je “iznenađena” te dodala kako je ured Arbitražnog suda i hrvatskoj i slovenskoj strani savjetovao da o tijeku arbitraže i presudi ne daju nikakve izjave. Arbitražnom suda u Haagu – koji je nedavno zaključio da nije bilo kršenja procedure i curenja informacija sa suda – danas ujutro poslali smo pitanja, no do zaključenja izdanja otamo nije stiglo ništa.

>> Erjavec: To su gluposti i predizborna kampanja, hrvatska strana očito je vrlo živčana

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Milanović: Znat ćemo zaštititi nacionalne interese

Komentara 34

KA
kafka
01:17 23.07.2015.

Sve je rečeno o moralu Slovenaca.

KA
kafka
01:18 23.07.2015.

Paradu treba održati u Savudrijskoj vali.

KR
kruti
00:26 23.07.2015.

smeća slovenska,gade mi se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije