Robert Golob

Slovenski stručnjak za gubitak spora s HEP-om krivi lošu taktiku odvjetnika

Robert Golob
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.12.2015.
u 23:31

Od struje koju je Slovenija prodavala na tržištu u vrijeme kad je isključila dalekovode prema Hrvatskoj ostvaren je utržak od samo desetak milijuna eura, naveo je Golob

Slovenija loše bira odvjetnike u međunarodnim sporovima, pa ih redovito gubi, kazao je danas slovenski energetski stručnjak dr. Robert Golob komentirajući arbitražnu presudu prema kojoj Slovenija mora platiti više od 40 milijuna eura HEP-u za neisporučeno električnu struju iz nuklearke Krško.

U vezi sa presudom koju je u sporu dviju država izrekao Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) Golob, nekadašnji državni tajnik za energetiku, je za Slovensku televiziju rekao da je ona posljedica loše taktike koju je u arbitraži upotrijebila slovenska odvjetnička ekipa koja je osporavala pravni temelj HEP-ova zahtjeva za odštetu koji zapravo nije sporan jer proizlazi iz međudržavnog sporazuma o nuklearci, a zapravo je trebala osporavati iznos odštete.

HEP je pred pokretanje spora od Slovenije zahtijevao 30 milijuna eura odštete za struju koju nije dobivao nešto manje od deset mjeseci, a s njime se moglo dogovoriti o odšteti od 10 milijuna, kazao je Golob, prebacivši krivnju za štetu koja je nastala na krivo vođenje spora.

Od struje koju je Slovenija prodavala na tržištu u vrijeme kad je isključila dalekovode prema Hrvatskoj ostvaren je utržak od samo desetak milijuna eura, naveo je Golob.

On drži da je u spomenuto vrijeme Slovenija s pravom osporavala pravo HEP-a da dobiva struju iz objekta u kojemu je bio suvlasnik jer su njegova vlasnička prava bila "zaleđena" budući da nije pristajao da se u cijenu struje iz Krškoga uključe i troškovi razgradnje nuklearke nakon što ona prestane raditi.

>> Vrdoljak zadovoljan odlukom arbitražnog suda kojom Slovenija treba isplatiti HEP-u 40 milijuna eura

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
05:26 19.12.2015.

U članku nema objašnjenja za posljednji navod Goloba odnosno zašto HEP nije pristao "pumpati" slov. fond za razgradnju NE... Zato jer bi onda duplo plaćao - prvo SLO u njen fond, via cijena MWh el. energije - i kasnije još jednom, ovaj put kao suvlasnička strana shodno ugovoru o razgradnji gdje je definirano da se troškovi razgradnje dijele pola/pola. Pa tko bi na to pristao? Sjetimo se, tadašnji ELES GEN (ta tvrka je danas pravno transformirana) kao vlasnik slov. dijela NE je prodavala el. energiju slov. dijela NEK različitim elektrodistr. tvrtkama u SLO, a baš zato što ih je bilo nekoliko, morali su im odmah zaračunati i naknadu za kasniju dekomisiju NEK - inače bi nastao pravni kaos nakon proteka niza godina. HEP je pak i dan danas i suvlasnik i jedini distributer el. energ. iz hrv. dijela NE i oni ne moraju tražiti takva rješenja jer je jasno da će snositi i kasnije troškove razgradnje. To je bila ponižavajuća finta SLO - da se kao ponudi HEP-u da kupuje el. energiju iz vlastitog suvl. dijela elektrane po uvjetima elektrodistr. tvrtki iz SLO i time pumpa slov. fond za razgradnju. Zašto to Golob nije istaknuo, gdje je bila jabuka razdora...

KI
kinez14
06:51 19.12.2015.

Slovenci nema više kruha bez motike. E sad smo zajedno i EU pa više nema ucjena

Avatar ljutatrava
ljutatrava
01:16 19.12.2015.

hmm,zlovenci zlovenci,..ak nećete dogovorom onda platitee,kak za LJB,sada HEP tak i za arbitražu,ne morate u € može i u km2..heh,ha ha ha aha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije