13.12.2014. u 12:00

Situaciju iz prikrajka promatra i Ministarstvo zaštite okoliša, no ove godine, usprkos smeću na ulicama, inspekcija se još nije pojavila

Dok polako ali sigurno bujaju novi dokazi, sumnje i inkriminacije u nekim dijelovima USKOK-ove istrage slučaja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, jedan drugi dio te iste istrage isto tako polako ali jednako sigurno pretvara se u pravnu travestiju, ali i ekološku katastrofu. Bandić i suvlasnik tvrtke CIOS Petar Pripuz, podsjetimo, osumnjičeni su za nelegalno dogovaranje posla zbrinjavanja zagrebačkog krupnog otpada čime je grad, tvrdi se, oštećen za 2,4 milijuna kuna. Cijela priča počela je u listopadu prošle godine kad je Ministarstvo zaštite okoliša temeljem zakona Holdingu zabranilo odlaganje neobrađenog krupnog otpada na smetlištu Jakuševac.

Kako sam Holding ne raspolaže ni znanjima, ni postrojenjima ni licencijama i dozvolama za obradu takvog otpada, u tvrtki i gradu tu su zabranu najprije ignorirali, a zatim joj pokušali doskočiti tražeći odlagalište u okolici Zagreba gdje bi mogli taj otpad deponirati. Spremnost za preuzimanje zagrebačkog krupnog otpada pokazala je samo Velika Gorica, no i ta mogućnost propala je već nakon prve isporuke zbog pobune lokalnog stanovništva. Zagreb se našao u situaciji da nema kamo s krupnim otpadom, a inspekcija zaštite okoliša u međuvremenu mu je izdala rješenje u kojem mu je naložila da u roku od pet dana ukloni sav glomazni otpad s ulica ili snosi troškove ako otpad ukloni ‘treća osoba’ koju će angažirati Ministarstvo. Suočen s tim rokom, Holding se obraća CIOS-u – najvećoj domaćoj tvrtki za gospodarenje otpadom – koja mu nudi mogućnost oporabe i trajnog zbrinjavanja cjelokupnih količina spornog otpada. Gradska tvrtka pokreće pregovarački postupak bez prethodne najave i direktnom pogodbom sklapa ugovor vrijedan 6,2 milijuna kuna + PDV.

Pripuzova tvrtka zbrinjava otpad, a otprilike godinu dana kasnije USKOK je priveo Bandića, Pripuza i još nekoliko gradskih dužnosnika pod sumnjom da su tim dogovorom oštetili Grad. I dok istraga traje, a spomenuti sjede u pritvoru, Zagreb nema rješenja za glomazni otpad. Diljem Zagreba poput gljiva niču ilegalni deponiji krupnog otpada, Čistoća ga ne skuplja jer ne zna što učiniti s njim. Na Jakuševcu ga i dalje ne mogu odlagati, a Holding tehnički i pravno nije sposoban sam vršiti obradu i oporabu glomaznog otpada, niti će uskoro to postati. Deponiji okolnih gradova i općina zagrebački otpad ne žele primiti, a i da žele, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom Grad ga ne smije deponirati ako postoji dostupna mogućnost da ga se obradi i oporabi. A ta mogućnost postoji, problem je samo u tome što, s obzirom na količine i heterogenost nakupljenog otpada, potrebne licencirane kapacitete i tehnologiju ima samo jedna tvrtka – CIOS. I tome bi se možda moglo doskočiti raspodjelom otpada na više manjih tvrtki oporabitelja kakvih u Hrvatskoj ima, no i tu na scenu stupa Zakon o održivom gospodarenju otpada, koji u članku 4. određuje da se ‘obrada otpada mora obavljati u najbližoj odgovarajućoj građevini ili uređaju u odnosu na mjesto nastanka otpada’. Privremeni predah od ovog začaranog kruga u Gradu su na koncu pokušali naći tražeći partnera koji bi sporni otpad skladištio na četiri mjeseca, samo da bi zaprimili samo jednu ponudu tvrtke koja za to ima potrebne kapacitete. Tvrtka se, pogađate, zove CIOS. Cijelu situaciju iz prikrajka promatra i Ministarstvo zaštite okoliša, no ove godine, usprkos smeću na ulicama, inspekcija se još nije pojavila. Razumljivo je i zašto. Nalog inspekcije poput onog lanjskog za zagrebačke gradske vlasti bio bi dar s neba.

Pretrpjeli bi prekršajnu kaznu i Ministarstvu prepustili da realizira svoju prijetnju angažmana ‘treće osobe’ za zbrinjavanje otpada. Poštujući sve zakonske i regulativne propise, nije teško zaključiti tko bi bio ta ‘treća osoba’. Rudimentarna poslovna logika nalaže da u biznisu nije dobro ovisiti o samo jednom dobavljaču, no ako je situacija takva, nalaže i da su direktni pregovori jedini način na koji se posao može dogovoriti. I u slučaju zagrebačkog smeća takvo je rješenje na stolu. Ipak, oni koji su zadnji tako pokušali riješiti problem sad su pod istragom. Alternative na vidiku nema, osim što se u gradskoj upravi navodno nadaju da će za nekoliko mjeseci birokratskom alkemijom Jakuševac opet učiniti pogodnim za odlaganje krupnog otpada. Otpad bi tako, na kraju, mogao opet ići pod zemlju. Stvar će biti čista, ali samo sa zakonske strane.

>> Pripuzov Ce-za-r neće skladištiti 
otpad, Grad traži spas

Komentara 2

RA
Rangostar
14:06 13.12.2014.

Je li ovo smeće na prodaju ili se gradjani mogu sami poslužit odbačenim sirovinama ?

GI
giglibigli
13:00 13.12.2014.

u indiji odvoz smeća daju na natječajima u koncesiju po kvartovima grada, često je za građane besplatan, tamo je to veliki biznis sve se reciklira, što i kod nas ne bi probali tako barem s glomaznim otpadom iznenadili bi se koliki bi bio interes pogotovo za bogatije djelove grada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije