Prvi spor EPPO-a i Italije

Službenik Financijske policije štitio poduzetnika: Dobio pet godina zatvora i oduzeta mu imovina

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Foto: Horst Galuschka/DPA
1/2
06.04.2023.
u 10:47

Službenik je kažnjen oduzimanjem 50 tisuća eura mita koje je primio od poduzetnika, oduzimanjem imovine vrijedne preko 473 tisuća eura i kaznom zatvora od 5 godina koja će mu biti umanjena za trećinu

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) ima pune ruke posla, ne samo u Hrvatskoj već diljem EU, pa  je tako u Italiji po njihovoj optužnici na sudu u Brescii osuđen službenik Financijske policije koji se teretio da je tijekom istrage poslova jednog poduzetnika i njegove obitelji primio 50.000 eura mita kako bi spomenutu istragu opstruirao. Dobio je pet godina zatvora, no kazna će mu biti umanjena za trećinu jer se odlučio na ubrzani sudski postupak. Oduzima mu se i 50.000 eura mita, a ostaje i bez 473.775 eura vrijedne imovine, jer nije mogao dokazati da ju je stekao na zakonit način.

Prema optužnici, spomenuti  službenik Financijske policije bio je, kako navodi EPPO, važan član tima koji je istraživao veliku poreznu prevaru, a među osumnjičenicima su bili spomenuti poduzetnik i članovi njegove obitelji. Tijekom istrage, koja je još u tijeku, otkrilo se da službenik Financijske policije nije dostavio sve relevantne podatke o poduzetniku i članovima njegove obitelji.

Inače, spomenuti slučaj počeo je na zanimljiv način, jer je kako kažu u EPPO-u bio razlog prvog i jedinog sukoba oko nadležnosti između talijanskog tužiteljstva i EPPO-a. Istragu je prvobitno je otvorilo državno tužiteljstvo u Brescii. Slučaj je tada preuzeo  EPPO,  no nadležni tužitelj iz Brescie im je osporio nadležnost. U priču se potom umiješao talijanski glavni državni odvjetnik koji je u žalbenom postupku dao za pravo EPPO-u, navevši da se EPPO ispravno pozvao na primjenu Uredbe o EPPO-u,  prema kojoj oni imaju pravo istraživati spomenuti  slučaj. 

VIDEO: Policija pretresla sjedište EPP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije