ANGAŽIRANO OKO 300 VATROGASACA

Snažna tuča poharala kontinentalnu Hrvatsku, objavljene fotografije posljedica: 'Situacija je katastrofalna'

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
1/18
Autori: Mia Mitrović, Hina
03.06.2022.
u 09:16

Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite

Nevrijeme s obilnom tučom koje je u četvrtak popodne i predvečer poharalo Zagorje zahvatilo je i zapadni dio Zagrebačke županije gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća. 

​Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije.

Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganićki, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

O jučerašnjem nevremenu oglasila se i Hrvatska vatrogasna zajednica koja je objavila i fotografije porušenih stabala, velikih nanosa leda te poplavljenih ulica. 

''Snažno nevrijeme koje je jučer u popodnevnim i večernjim satima pogodilo kontinentalni dio Hrvatske iza sebe je ostavilo brojne posljedice. Na sanaciji je bilo angažirano gotovo 300 vatrogasaca, a najviše štete zabilježeno je u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je na području cijele županije, a posebno na području Oroslavja, Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela jako nevrijeme praćeno velikom količinom tuče, jakom kišom i vjetrom izazvalo prekid prometa. Stabla i granje padali su po prometnicama, a velike štete nastale su na krovištima i poljoprivrednim kulturama. Na 12 tehničkih intervencija bilo je angažirano oko 55 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila.

1/8

Vatrogasci s područja cijele županije radili su na uklanjanju stabla i granja, na sanaciji posljedica zbog plavljenja prometnica, što je uključivalo čišćenje prometnica od nanosa blata, dijelova krovišta, izradu zečjih nasipa te ispumpavanje podrumskih i kućnih prostora.

I u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježena je 21 tehnička vatrogasna intervencija prouzročena posljedicama jakog nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom. Na intervencijama je bilo kumulativno angažirano oko 70 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila, a vatrogasci su radili na uklanjanju stabla i granja na prometnicama, sanaciji krovišta kuće, ispumpavanju podruma, poslovnih prostora i kuća.

Na području Grada Zagreba zabilježeno je devet tehničkih vatrogasnih intervencija prouzročenih posljedicama jakog vjetra praćenog i jakom kišom, a koje su uključivale uklanjanje stabala i granja te ispumpavanje vode. Na intervencijama je bilo angažirano 28 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila iz JVP-a Grada Zagreba te DVD Zapad i Planina Gornja.

U Zagrebačkoj županiji zabilježene su 22 tehničke vatrogasne intervencije prouzročene posljedicama jakog nevremena praćenog udarima groma, jakom kišom, tučom i vjetrom, a na intervencijama bilo je kumulativno angažirano oko 110 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su radili na uklanjanju stabla i granja na prometnicama i javnim površinama, sanaciji dijelova krovišta kuća, ispumpavanju podruma, kuća i garaža'', izvijestili su. 

Područje Krapinsko-zagorske županije olujno nevrijeme zahvatilo je sinoć u 20 sati. Velika količina kiše koja je pala uzrokovala je plavljenje podrumskih prostorija kuća u mjestima Risvica, Veliko Trgovišće, Jezero Klanječko, Stubičke Toplice, Klanjec, Kladnik, Kumrovec te Zagorska Sela.

Zbog nanosa blata i vode na DC 229 između mjesta Miljana i Plavić, intervenirali su djelatnici Županijske uprave za ceste. Bilo je poteškoća u opskrbi električnom energijom. Građani su prijavili i veću materijalnu štetu, uzrokovanu tučom, na usjevima, vinogradima i voćnjacima. Voditelj Službe civilne zaštite Krapina obišao je najugroženija područja.

Načelnici i gradonačelnici zagorskih općina i gradova ocijenili su užasnom i katastrofalnom situaciju koja ih je snašla, a tome svjedoče i brojne dojave građana Županijskom centru 112 Krapina zbog prodora vode u kuće i naviranja oborinskih voda.

Tuča i kiša padale su od Kumrovca do Velikog Trgovišća. Tuča veličine oraha padala je na području Zagorskih Sela, Jezera Klanječkog i Zaboka. U Zagorskim Selima ima nanosa šljunka na cesti.

Dojave građana odnosile su se na poplavljene podrumske prostorije, naviranje oborinskih voda, tuču i veće količine oborina na cestama (Klanjec, Kumrovec, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće). U Stubičkim Toplicama stablo je palo na električne vodove.

Vatrogasne postrojbe i ophodari koji su dežurni na županijskim cestama nalaze se na mjestima koja su pogođena nevremenom te pokušavaju otkloniti štetu, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Noć u Zagrebu protekla je relativno mirno, osim "uobičajenih" požara poput onog požara kombi vozila u Oporovcu, tehničke intervencije u Španskom i požara otvorenog prostora u Sesvetama.

Odrađeno je i devet intervencija uklanjanja stabala (Ružmarinka, Planina Gornja, Oranice, Siget, Ulica grada Vukovara, Zagrebačka avenija, Ulica Hrvatskog sokola, Stubička ulica, Trg Johna F. Kennedyja), a na Nehruovu trgu bilo je potrebno ispumpati vodu iz podruma kuće.

VIDEO Tuča napravila veliku štetu u Zagorju

Komentara 25

SA
sargu123
09:09 03.06.2022.

Protugradne rakete su komunistička izmišljotina i u slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj one su zabranjene!

BE
Beyonder
09:00 03.06.2022.

Poživio nam hdz i njihovi sateliti još 100 godina

DU
Deleted user
09:30 03.06.2022.

Gdje su protugradne rakete? Kaj su i njih pokrali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije