Bahmut pred padom

Šojgu i Prigožin u borbi za prestiž: Ovo bi moglo skupo stajati rusku vojsku na terenu

Russian defence minister pays rare visit to troops in Ukraine
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/11
08.03.2023.
u 21:36

U bitki nazvanoj ”klaonica” u veljači je ubijeno i ranjeno 11.000 Ukrajinaca, a na ruskoj strani od prošlog ljeta i do 30.000 vojnika

Rusi su zauzeli pola ukrajinskog grada Bahmuta, objavili su danas u ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner. Nakon dva mjeseca teških borbi za grad, koji je pod bombama od ljeta, vodi se i borba za prestiž između Sergeja Šojgua, ruskog ministra obrane, i Jevgenija Prigožina, vlasnika “privatne vojne kompanije” Wagner.

S rukama u džepovima

Jer Prigožin se danas snimio u Bahmutu kako u svoje postrojbe vabi nove borce, a Šojgu je nenadano posjetio ruske snage u Ukrajini, gdje je rečeno da je bio blizu fronte južnog dijela Donecke oblasti, ali ne i točno gdje, da bi kasnije posjetio i Mariupolj. Šojgu se susreo s general-pukovnicima Mihailom Mizincevom, Sergejem Rudskojem i Rustamom Muradovom, koji vode rusku invaziju na terenu, ali ne i s generalom Valerijem Gerasimovom, glavnim zapovjednikom ruske vojske u Ukrajini. Primijećeno je da je tijekom obilaska držao ruke u džepovima, što nije protumačeno kao vojničko držanje.

Analitičari su upozorili da bilo kakvo međusobno nadmetanje ili borba ega doista može skupo stajati rusku vojsku na terenu. Prigožin je, međutim, ustvrdio da su njegove postrojbe zauzele istočni dio grada, što je vjerojatno točno. Ukrajinci su ranije raznijeli mostove preko rijeke Bahmutke pa Rusi, odnosno wagnerovci, koji su tamo prevladavajuća snaga, grad moraju osvajati sa sjevera i juga. Ranije se šef Wagnera žalio da mu ne šalju dovoljno streljiva, čime se dovode u opasnost položaji njegovih plaćenika. To bi podrazumijevalo da Ukrajinci imaju snage napraviti kontranapad i olakšati položaj svojim jedinicama u gradu, od kojih su neke izvučene proteklih dana. Ukrajinci imaju više svježih postrojbi nedaleko od grada i danas je javljeno da se onamo šalju pojačanja. Na pitanje zašto, danas su odgovorili i sam predsjednik Volodimir Zelenski i Sergej Šojgu.

– Ako Rusi osvoje Bahmut, imat će otvoren put prema osvajanju drugih gradova u istočnoj Ukrajini. Za nas je to taktičko pitanje pa smo odlučni u održavanju obrane grada. Nakon Bahmuta oni bi mogli otići i dalje. Rusima bi to bio otvoren put prema Kramatorsku i Slavjansku, kao i prema drugim gradovima na istoku Donecke oblasti. Zato branimo Bahmut i dalje – rekao je Zelenski u intervjuu za CNN dodajući i da ruske snage tako gorko žele taj grad jer im treba barem nekakva pobjeda, čak i pod cijenu da unište cijeli Bahmut i pobiju sve u njemu.

Russian defence minister pays rare visit to troops in Ukraine
1/10

– Stave li svoju zastavicu na Bahmut, to će mobilizirati njihovo društvo u uvjerenju da su oni moćna vojska – dodao je Zelenski.

’Oslobađanje Artemovska’

Njegov savjetnik Mihailo Podoljak rekao je da je ukrajinska vojska već postigla ciljeve u Bahmutu, dobila je na vremenu kako bi osvježila svoje snage i prouzročila je ruskoj vojsci velike gubitke.

– Ako se i povučemo na bolje položaje za obranu, obrana Bahmuta već je strateški uspjeh za ukrajinsku vojsku i temelj je za buduću pobjedu – rekao je Podoljak.

– Nastavlja se oslobađanje Artemovska. Grad je važno središte za obranu ukrajinskih postrojbi u Donbasu. Preuzimanje kontrole nad njime omogućit će daljnje ofenzivne akcije duboko u ukrajinskim obrambenim linijama – rekao je Šojgu upotrijebivši staro sovjetsko ime za Bahmut.

Ono što je sigurno jest to da obje strane imaju velike gubitke u ovoj bitki, koju neki nazivaju i “klaonicom”. Između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika poginulo je ili je ozlijeđeno u bitki za Bahmut od prošlog ljeta, rekli su zapadni dužnosnici, a prenio je danas BBC. Ukrajinska vojska pretrpjela je također velike gubitke, no zapadni dužnosnici nisu potvrdili podatke koje je u utorak iznio ruski ministar obrane. Šojgu je na Telegramu objavio da je samo u veljači u toj bitki Ukrajina izgubila 11.000 vojnika.

VIDEO Plenković posjetio Veleposlanstvo: 'Održivost snažne potpore jamstvo je da će Ukrajina pobijediti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije