drama uoči izbora

Spin o koaliciji protiv Karamarka demantirali drugi kandidati

'19.05.2012., Zagreb - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko predao je potpise clanova za kandidaturu na izborima za predsjednika stranke. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/4
19.05.2012.
u 20:30

Do zadnjeg trenutka stižu vijesti kako kandidati još pregovaraju i pokušavaju stupiti u određene saveze. Uglavnom te se informacije odnose na drugi krug, kada će se trebati usmjeriti samo na dva kandidata

Kao da gotovo pet mjeseci predizborne kampanje nije bilo dovoljno, jer iz izbornih stožera petero kandidata za čelnu funkciju HDZ-a i u posljednjim satima prije XV. izbornog sabora i dalje stižu "završne" informacije o aktivnostima suparnika.

Lov na glasove 2142 izaslanika trajat će, očito, do trenutka ubacivanja listića u glasačke kutije. Dan prije održavanja sabora počele su, jedna drugu sustizati vijesti o tajnim sastancima kandidata ili njihovih predstavnika s, navodno, istim ciljem – kako onemogućiti pobjedu Tomislava Karamarka, u prvom, a pogotovu u drugom krugu glasanja. Prema jednim informacijama počelo se idejom da neki od kandidata (Kujundžić i Milošević) odustanu u zadnji čas od svojih kandidatura, sve kako bi se sinergizirali glasovi (u Milinovićevu korist).

>> Karamarko pompozno predao potpise uz podršku 30-tak pratiša

>> Kosor: Kod mene se ne ponavljaju potpisi, i drugi trebaju kroz filter

Misle svojom glavom

Novi skup informacija bio je konkretniji. Navodno je između Kujundžića, Miloševića i Milinovića dogovoreno, ili će biti dogovoreno do nedjelje, da će se ispomagati glasovima u drugom krugu. Dogovoreno je da će se na saboru sučeljavati, u granicama oštrog, ali korektnog natjecanja. Navodno je dogovorena i potpora onom kandidatu koji prođe u drugi krug, kao i obveza da će izabrani predsjednik potom kooptirati u Predsjedništvo protukandidate. U jesen 2013. održat će se novi unutarstranački izbori prema novom modelu "jedan čovjek, jedan glas" na svim razinama. Potom slijedi čak i popis s navodno usuglašenim imenima zamjenika, potpredsjednika i članova Predsjedništva. Navodno se neki oblici tzv. velike koalicije nude i predstavnicima J. Kosor. Od svih tih navodnih informacija, jedine su se provjereno točne pokazale one da su se svi stožeri, istina, dogovorili o kandidatima za NO i Visoki sud časti te da je jedini koji nije dio dogovora Tomislav Karamarko, koji nudi imena drugih kandidata. Što o svojim navodnim "koalicijama svi protiv Karamarka" u zadnji čas, kažu kandidati?

– Nema ni javnog ni tajnog dogovora ni s kim. Tvrdoglav sam i uporan i idem do kraja sam. Osim toga posljednje ankete pokazuju da ja rastem, a Karamarko drastično pada, dakle to njegovo lobiranje proizvodi kontraefekt kod hadezeovaca – kaže Domagoj Milošević. Nije nervozan, zadnje trenutke prije sabora provodi s obitelji i prijateljima.

– Imam još neke sastanke i slažem govor jer je 10 raspoloživih minuta malo za predstavljanje kandidature... Nisam ni u kakvim kombinacijama s ostalim kandidatima – tvrdi i Milan Kujundžić. A za drugi krug, slijedi pitanje? – Pa nije ovo zafrkancija, moji protivnici koji šalju u medije ovakve informacije uopće ne shvaćaju pravo stanje na terenu, maske su pale, ja dobivam u prvom krugu otprilike 1300 glasova, izaslanici će sigurno misliti svojom glavom, premda će dio njih slušati ono što je dogovoreno – dodaje Kujundžić i demantira glasine o "koaliciji" s ostalima protiv Karamarka. J. Kosor posljednje sate provodi radno, u dogovorima s članovima svog tima. Priču o velikoj koaliciji protiv Karamarka nisu čuli, ali jesu "da će mnogi svoj glas dati J. Kosor."

Glasinom na glasinu

Milinović dan uoči izbornog okršaja u Lisinskom provodi u radnoj atmosferi, sa svojim izbornim stožerom. Kaže da se osobno nije nalazio s Kujundžićem i Miloševićem radi dogovora protiv Karamarka, ali predstavnici njegova stožera razgovarali su s predstavnicima ostalih stožera. Rekao je i to da na zajedničkom dogovoru predstavnika svih stožera, četiri su stožera imali usuglašene stavove oko izbora NO i Visokog časnog suda, osim Karamarkovih predstavnika. Milinovićevi smatraju da je od te činjenice poslije i nastala "gruda" koja završava pričom o dogovoru sviju protiv Karamarka. I u stožeru Karamarka muku muče s glasinama. – Evo, stiglo je iz stožera aktualne predsjednice da su Karamarkovi izaslanici kupili zviždaljke pa da će, dok ona bude govorila, zviždati i ometati je. To je glupost, svi naši izaslanici bit će tolerantni i nitko neće zviždati J. Kosor jer je ona dama – kaže Milijan Brkić. Potvrđuje da je čuo za koalicijske dogovore ostalih kandidata protiv njih, a zabrinjava ga i mogućnost manipulacija s (pre)više glasačkih kutija, boje se i tiskanja viška glasačkih listića.

Ako će u drugom krugu izbora za predsjednika HDZ-a dvoje kandidata imati isti broj glasova, pobjednika će odrediti – abeceda! Kako je za Media servis rekao Vladimir Šeks: "Onaj koji je po abecednom redu niži, ima prednost!" To čudno izborno pravilo od pet kandidata u najgori položaj stavlja T. Karamarka koji je prvi po abecednom redu. U slučaju da se on nađe s bilo kim od ostalih četvero kandidata u drugom krugu s jednakim brojem glasova, on gubi izbore. Teoretski može se dogoditi da abeceda odredi šefa HDZ-a.

Komentara 230

OB
-obrisani-
23:47 19.05.2012.

. ..Zamislite Hrvatsku demokraciju u kojoj je premijer jedne države bivši šef policije i tajnih službi ,zatim da nam je premijer lijecnik koji treba da brine o bolesnicima,koji je položio zakletvu da ce lijeciti ljude ,a on ce umjesto togaga ,varati,lagati,otimati i bogatiti se na muci svog naroda..!!!!Da imam moc potpuna zabrana bavljenja politikom policajcima,njihovim policijskim šefovima,doktorima(mislim na one koji trebaju lijeciti ljude,a ne na doktore znanosti,kemije itd)...

OB
-obrisani-
23:26 19.05.2012.

ko je rastavljen...ko nevoli Tita....i ko mijenja strane ko čarape . ...rođen je za......vođu...Zločinačke zadruge...

OB
-obrisani-
22:27 19.05.2012.

koji se racku,...uprknjavaš po cijele dane......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije