kao na filmovima

Spiskali sav novac bogate žrtve, a sada se skrivaju u SAD-u

'mario pecaver dolazi na rijecki sud sa torbom punom dokaza....... zajurasica snimio p lovrovic'
Foto: ''
1/5
10.02.2012.
u 12:00

Slučaj je ponovno u sudnici, sada se sudi Mariju Pečaveru i njegovoj kćeri Ani zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo Ljubomira Novaka

Ubojstvo imućnog Crikveničana Ljubomira Novaka u prosincu 1995. godine, za koje su prije sedam godina na riječkom Županijskom sudu osuđeni njegova žena Snježana Novak, koja je naručila likvidaciju, plaćeni ubojica Damir Perasz i Krešimir Luketić, koji je Perasza "preporučio" kao osobu spremu ubiti za novac, za pravosuđe još nije završen slučaj. Jučer je, naime, trebalo ponovno početi, ali je odgođeno do kraja svibnja, novo suđenje u tom slučaju za još dvoje sudionika zločina koje su potkraj istrage o ubojstvu bogatog povratnika iz Švedske tužitelji bili oslobodili sumnje. Riječ je o Mariju Pečaveru, danas 63-godišnjaku i njegovoj 37-godišnjoj kćeri Ani Pečaver Lešić koji su s osuđenima bili u bliskim odnosima u vrijeme ubojstva – Mario je bio obiteljski prijatelj Novakovih s kojim je Snježana nakon muževa ubojstva bila u izvanbračnoj zajednici, a Ana je bila Luketićeva djevojka. Otac i kći za naše su pravosuđe nepoznatog boravišta, ona navodno živi negdje u Americi, a ocu su bili dragi Karibi. No ni činjenica da su na crvenoj tjeralici Interpola nije pomogla da im se uđe u trag i izruči Hrvatskoj pa im se sudi u odsutnosti. Već osuđeni za Novakovo ubojstvo – supruga Snježana zbog podmuklog ubojstva služi kaznu od petnaest godina zatvora, ubojici iz koristoljublja Peraszu presuđeno je dvadeset godina zatvora, a Luketiću kao poticatelju petnaest godina zatvora – vratit će se u sudnicu kao svjedoci u postupku protiv Pečaverovih. Postupak protiv njih otvoren je nakon odluke Vrhovnog suda da je novi dokaz tužiteljstva dovoljno jak da se ocu i kćeri, iako su bili oslobođeni sumnje u istrazi, ipak može suditi.

Ubijen sačmaricom

A novi dokaz tužiteljima bilo je, potkraj prvog suđenja, Luketićevo priznanje uloge u ubojstvu i okolnosti koje su mu prethodile, a u čemu su Mario i Ana Pečaver bili ključni igrači. Otvorena je nova istraga, osuđeni su saslušavani kao svjedoci, Luketić je ponovno prokazao Pečaverove pa je u ožujku 2008. godine podignuta optužnica protiv njih. No mnogo prije toga oboje su bili daleko. Suđenje je i započinjano dva puta, 2009. i 2010. godine, no nakon nekog vremena prekinuto je pa bi sada trebalo iznova početi – treći put.

Luketićeva priča otkrila je zapletene obiteljsko-ljubavne odnose, bračni trokut i novac kao glavni motiv ubojstva Ljube Novaka čija je žena, iako to uporno opovrgava, još za njegova života s Pečaverom održavala odnose bliskije od prijateljskih. Nakon ubojstva putovali su svijetom trošeći suprugov novac, a htjeli su kupiti i hotel u Selcu. Pečaverova kći Ana, provodeći u djelo zamisao oca i Snježane Novak, ispričao je Luketić, ponudila je njemu da za novac ubije Ljubu, a kad je to odbio, uspjela ga je nagovoriti da pronađe ubojicu pa je ponudu prenio prijatelju Peraszu.

Dva je puta, prije i poslije ubojstva, Peraszu odnio omotnicu s novcem, a Pečaver mu je, tvrdi Luketić, pokazao mjesto na šetalištu na kojem treba dočekati i ubiti Novaka tražeći da to prenese ubojici Peraszu.

Ondje je Ljubomir Novak 27. prosinca 1995. godine za večernjeg trčanja ubijen sačmaricom, a te noći, na očevidu, najprije je zaključeno da je Novak preminuo od infarkta da bi se dan poslije, na obdukciji, otkrilo da je usmrćen hicima u leđa.

Ubojicu tražili godinama

Poslije se otkrilo da je ubojica u bijegu prema Rijeci izazvao prometnu nesreću i ostavio auto, no tome se nije pridavala važnost. Manjkali su i neki dokazi iz kuće Novakovih, nestala je bilježnica s podacima o liječničkoj intervenciji kobne noći, za "krvavi trag" cipele na mjestu zločina nije se ustanovilo čiji je. Spletom nesretnih okolnosti koje se mogu nazvati i propustima ubojstvo Ljube Novaka, iako je njegova žena bila osumnjičena, pritvorena pa puštena, ostalo je nerazjašnjeno sedam godina, sve do 2002. kada je policijski pouzdanik uspio snimiti Peraszovo priznanje o ubojstvu i naručitelju. Uhićeni su tada svi poslije osuđeni, ali i Pečaverovi od čijeg se progona tada odustalo. Luketićeva grižnja savjesti ipak ih 17 godina od ubojstva dovodi na optuženičku klupu, a zanimljivo je da je osim Luketića i Perasz "okrenuo ploču" pa je na početku postupka, u srpnju 2009., kazao da on jest osuđen, ali da nije ubojica već je to Pečaver koji uživa s "otetom" lovom na Karibima. A zbog novca je Ljubo i ubijen.

Komentara 14

Avatar boros
boros
13:08 10.02.2012.

...sta reci,svaki komentar je suvisan...krivce kazniti, ali primjereno..

JK
ja-kan
13:24 10.02.2012.

Pa uopće nije problem uhapsiti to dvoje bjegunaca, naravno ako se to stvarno želi. Neka država raspiše nagradu od 100.000 kuna onome tko omogući hapšenje svakog od ovih bjegunaca i da vidiš kako će svi koji nešto znaju da dotrče do policije.

OB
-obrisani-
13:07 10.02.2012.

navodno zive u americi-pa navodno mogu biti u svakoj drzavi na svijetu a najprije bi mogli biti i u susjednoj srbiji-navodno je navodno-nema toga koga ne bi amerikanci uhapsili da je kod njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije