potpisan sporazum

Split krenuo u realizaciju projekta Istočne obale

potpisivanje ugovora
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/7
19.05.2015.
u 14:02

Baldasar i Hajdaš Dončić potpisali su sporazum kako bi dobili europska sredstva za projektiranje. Za 4-5 godina očekuje se kako će početi izmještanje infrastrukture, odnosno željezničkog i autobusnog kolodvora

Potpisanim sporazumom između splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića ostvareni su preduvjeti za dobivanje 300.000 eura nepovratnih sredstava europskih fondova za izradu idejnog projekta uređenja Istočne obale Splita koji podrazumijeva izmještanje autobusnog i željezničkog kolodvora, izgradnju turističkih sadržaja, uređenje obale.

Nitko još ne zna koliko će sam projekt stajati, ali, Baldasar kaže, najmanje milijardu eura.

- Ovo je prvi korak. Svaki gradonačelnik Splita ima svoj epohalni, povijesni, a mislim da će Baldasar biti zapamćen po tome što je pokrenuo ovu razvojnu priču u kojoj sudjeluju Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste i Lučka uprava. Ovaj sporazum je prva faza projekta koji će uključivati urbanističko rješenje. Početne faze će financirati EBRD bespovratnim sredstvima. Nakon završetka studije izvodljivosti bit će definiran projektni zadatak nakon čega će arhitekti, koji će biti pozvani na natječaj, isplanirati budući izgled toga dijela Splita - rekao je Hajdaš-Dončić.

- Ovo je bio najvažniji projekt kojega sam najavio u kampanji. Pripremali smo ga dvije godine – rekao je Baldasar i najavio kako će osnovati u roku od 30 dana zajednički tim koji će ići u definiranje projektnog zadatka kako bi se obratili fondovima EU.

Za 4-5 godina očekuje se kako će početi izmještanje infrastrukture, odnosno željezničkog i autobusnog kolodvora, a promjene vizure istočne obale ne treba očekivati još 10 godina. Postoji mogućnost pristupa i drugim fondovima EU-a koji financiraju ovakve javno-privatne projekte, a očekuje se i privlačenje inozemnih i domaćih investitora.

>> Potpisali Masterplan, temelj za izvlačenje europskog novca za prometnu infrastrukturu

>> 'Pelješki most nitko ne može zaustaviti, natječaj će biti raspisan na ljeto!'

Komentara 2

CR
cro90
15:02 19.05.2015.

Zanimljivo. Idejno rijesenje se sufinancira iz EU fondova. Znaci grad Split, Zupanija Splitsko Dalmatinska i Sredisnja Vlast u Zagrebu nemaju novac za izradu architekture ... Fant Fant Fantasticno.

KO
Korisniche
20:50 19.05.2015.

Svaki projekt koji zaposljava i ne financira u cijelom iznosu gradjanin vrijedan je pohvale pa eto bit cemo svjedoci kao i do sada svemu ucinjenom i naravno cijeni koju cemo platiti za svaki kubik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije