zastupnici odlučili

Srbi referendumom odlučuju o ostanku u sastavu Kosova

'A cat sits on top of a Kosovo Serb man's hat in front of NATO Kosovo Force (KFOR) soldiers from Germany at the barricades in the village of Jagnjenica, near the town of Zubin Potok October 25, 2011.
Reuters/Pixsell
28.12.2011.
u 19:15

Na referendumu, koji će se održati 14. i 15. veljače, Srbi sa sjevera Kosova izjasnit će se žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova. Referendum nema pravnu, ali ima političku težinu.

Zastupnici općina Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica na sjeveru Kosova odlučili su da će se 14. i 15. veljače na referendumu izjasniti žele li ili ne živjeti u sastavu Kosova, pišu srbijanski mediji. Skrećući pažnju na zakone i druge akte na temelju kojih je referendum raspisan, predsjednik općine Krstimir Pantić objasnio je da će se građani na referendumu izjasniti zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne" na pitanje o tome prihvaćaju li "institucije Republike Kosovo".

– Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova ne želi biti dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo prejudicirati status i izdvajati se, već dijelu međunarodne zajednice i Albancima "izbiti" izgovor kako Srbi sa sjevera žele albanske institucije i žele se integrirati, ali da su protiv toga samo predsjednici Općina – kaže Pantić, a Marko Jakšić tvrdi da je inicijativa za referendum "potekla od građana koji se ne žele integrirati u kosovsku državu".

– Vrijeme je da kažemo kako je to za nas neprijateljska država, da je nastala na temelju našeg progona, ubojstava, protjerivanja i mi nikada nećemo dragovoljno prihvatiti tu državu – kategoričan je Jakšić dodajući da "inicijativa o referendumu treba pokazati EULEX-u, zemljama koje su priznale Kosovo, i vlastima u Prištini da Srbi ne žele biti građani jedne monstrum-države".

Bivši predsjednik srbijanskog Ustavnog suda Slobodan Vučetić izjavio je da referendum na sjeveru Kosova nije pravno legalan niti obvezujući, ali referendumsko pitanje ima veliki politički značaj.

– Rezultati referenduma bi, ako se uklone barikade i primijene dogovori iz dijaloga, mogli predstavljati jak adut za službeni Beograd u pritiscima na EU da se dođe do kompromisnog rješenja za sjever – rekao je Vučetić u izjavi Tanjugu i pojasnio da "referendum ne bi bio pravno legalan, jer statusna pitanja koja imaju državni karakter ne spadaju u nadležnost skupštine općine i on, u tom smislu, ne bi imao pravnu osnovu ni pravno obvezujuću snagu".

Komentara 19

Avatar nekakav
nekakav
19:36 28.12.2011.

pravno gledajući, niti pproglašenje albanskog dijela kosova državom nije nešto čvrsto. to što ih podržavaju ovi kriminalci sa zapada nije baš neka utjeha nikome. nek se održi i taj referendum, nek se i proglasi nezavisnost sjevernog dijela kosova, i eto nas da se igramo i mi u hrvatskoj. priznali smo albancima samoopredijeljenje, priznajmo ga i kosovskim srbima. presedan? ma da, nije to ništa strašnog.

OB
-obrisani-
19:44 28.12.2011.

Znači bit će jope traktorijade. Nemoj samo sutra krivit kosovare, kao onomad Hrvate - sam si izabro da nemoš živit sa drugima - karantena je za takve najbolje rješenje. Zid....

OB
-obrisani-
19:46 28.12.2011.

nikakav - e pa niste vi sa vaseljene, samo jedan je \"odabran\" narod - židovi - kako dugo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije